A Szabad Európa szerint a magyar kormány vétóval fenyeget, ha nem szednek le az uniós szankciós listáról 3 orosz oligarchát

külfüld
2022 szeptember 06., 14:04
comments 17

A Szabad Európa meg nem nevezett diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja, a magyar kormány az Oroszországgal szembeni uniós szankciók megújításának vétójával fenyeget abban az esetben, ha az EU nem szed le három orosz oligarchát a személyes szankciókkal sújtottak listájáról.

A téma azért aktuális, mert a háború kitörése után életbe léptetett személyes és céges szankciós lista érvényessége a napokban jár le, és az ügyrend szerint újabb hat hónappal meghosszabbítható. Már ha minden tagország megszavazza.

A listán pillanatnyilag 1217 magánszemély és 108 cég található. Az ügyben szerdán, szeptember 7-én tárgyalnak a tagországok EU-nagykövetei, a megújítás határideje szeptember 15-e.

A Szabad Európa szerint a magyar fél Aliser Uszmanovot, Pjotr Avent és Viktor Rasnyikovot vetetné le a listáról. Uszmanov és Aven február végén kerültek fel rá.

Vlagyimir Putyin és Aliser Uszmanov
photo_camera Vlagyimir Putyin és Aliser Uszmanov Fotó: Aleksey Nikolskyi/Sputnik

Aliser Uszmanovot a vonatkozó uniós dokumentum „Vlagyimir Putyin elnökhöz különösen közel álló, Kreml-párti oligarchának”, illetve „Putyin egyik kedvenc oligarchájának” nevezi, és az elnök személyes bizniszeit bonyolító figuraként tartja számon.

A német hatóságok a szankciók részeként foglalták le április közepén Hamburgban a világ legnagyobb szuperjachtját, az Uszmanov anyjáról elnevezett Dilbart, aminek az értékét 600 millió euróra becsülik. Két helikopterleszálló és a világ hajóba valaha beépített legnagyobb úszómedencéje található rajta.

Az uniós dokumentum szerint Pjotr Aven „annak a nagyjából 50 tehetős orosz üzletembernek az egyike, akik rendszeresen találkoznak Vlagyimir Putyinnal a Kremlben. Tevékenysége nem független az elnök kéréseitől.”

Viktor Rasnyikov, aki márciusban került fel a listára, „vezető orosz oligarcha, elnök-tulajdonosa a Magnyitogorszki Vas és Acélműveknek (MMK), az egyik legnagyobb oroszországi adófizetőnek”.

A trió mentesítésén túl a Szabad Európa szerint a magyar fél azt is kéri, hogy egyes humanitárius szervezetek engedélyt kapjanak a listán szereplő orosz bankokkal folytatott tranzakciókra.

A lap értesüléseit az általuk megkérdezett magyar kormányzati források nem erősítették meg.

A Külügyminisztérium később az ügyről szintén beszámoló Hvg.hu-nak ezt írta: „Az európai uniós szankciós listák felülvizsgálata folyamatosan zajlik, és időnként felmerülnek szempontok, melyek szerint egyes személyek vagy entitások szankciós listán történő szerepeltetése nem kellően megalapozott. A döntés azonban közösen születik, és a szankciós listák hatálya minden bizonnyal meghosszabbodik.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.