Tömegesen pusztulnak a hőség miatt a tengeri madarak, és ebből még jó nagy baj lehet

Lezárt tartalom a Kör tagjainak természet
szeptember 6., 17:33
comments 1
  • Egyre gyakoribb jelenség, hogy a tengeri madarak fészkelés közben egyszerűen megsülnek a nagy melegben.
  • Az elmúlt két évtizedben többször is előfordult, hogy tömegesen, akár ezrével pusztultak el a tengeri madarak a szokatlanul magas hőmérséklet miatt.
  • Csak az Egyesült Királyságban a fészkelő tengeri madarak száma 2001 óta 30 százalékkal csökkent.

A tengeri madarak „az óceánok állapotának fontos mutatói” – mondta a Guardiannek David Grémillet, a tengeri madarak ökológusa, a franciaországi Montpellier-ben található Nemzeti Tudományos Kutatóközpont kutatója. Ha a tengeri madarak küszködnek, az problémát jelent a hullámok alatt élő többi állat számára, és olyan ökoszisztémát fenyegető, rendszerszintű veszélyeket jelez, amelyek az embereket is érintik.

Az elmúlt két évtizedben egyre aggasztóbb méreteket öltött a tengeri madarak tömeges pusztulása. A jelenséget figyelemmel kísérő tudósok úgy vélik, ennek oka főleg a klímaváltozás, de a túlhalászás, a halászat közben használt eszközökbe gabalyodás, a műanyag- és az olajszennyezés, illetve az állatok élőhelyeinek évtizedek óta tartó pusztulása is óriási fenyegetést jelent a tengeri madarakra.

David Grémillet a lapnak felidézte, hogy tizenkét éve egy hőhullám csapott le a dél-afrikai Lambert's Bayben a fokföldi szulák költőhelyére, aminek következtében több tucatnyi madár elpusztult. A szokatlanul forró szél 40 Celsius-fokig emelte a hőmérsékletet, és ez még a meleghez hozzászokott madarak számára is túl sok volt. Míg a fészküket őrizték, megsültek a melegben – mondta a Guardiannek Grémillet. Ő és kollégája felszedték a földről a kimerült szulákat, és a tengerbe dobták őket, hogy lehűljenek. Kétségbeesett, reménytelennek látszó próbálkozásukkal néhányukat megmentették, de így is alig egy óra alatt száz madár pusztult el.

„Amikor egy kifejlett tengeri madár elpusztul, akkor az összes fiókáját is elveszítjük, amiket fel tudott volna nevelni” – mondta Grémillet.

Az ájult szulák döbbenetes esete volt az első alkalom, hogy Grémillet tanúja volt annak, a madarak milyen gyorsan áldozatául eshetnek a hőségnek. Az azóta eltelt húsz évben több hasonló eset történt. A kolóniáknál világszerte tapasztalnak nagy arányú hirtelen pusztulást, némelyikben egyszerre több ezer tengeri madár veszíti életét.

photo_camera Fokföldi szulapár Lambert's Bayben, Dél-Afrikában Fotó: JAMES HAGER/robertharding via AFP

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt