Tömegesen pusztulnak a hőség miatt a tengeri madarak, és ebből még jó nagy baj lehet

természet
2022 szeptember 06., 17:33
comments 1
  • Egyre gyakoribb jelenség, hogy a tengeri madarak fészkelés közben egyszerűen megsülnek a nagy melegben.
  • Az elmúlt két évtizedben többször is előfordult, hogy tömegesen, akár ezrével pusztultak el a tengeri madarak a szokatlanul magas hőmérséklet miatt.
  • Csak az Egyesült Királyságban a fészkelő tengeri madarak száma 2001 óta 30 százalékkal csökkent.

A tengeri madarak „az óceánok állapotának fontos mutatói” – mondta a Guardiannek David Grémillet, a tengeri madarak ökológusa, a franciaországi Montpellier-ben található Nemzeti Tudományos Kutatóközpont kutatója. Ha a tengeri madarak küszködnek, az problémát jelent a hullámok alatt élő többi állat számára, és olyan ökoszisztémát fenyegető, rendszerszintű veszélyeket jelez, amelyek az embereket is érintik.

Az elmúlt két évtizedben egyre aggasztóbb méreteket öltött a tengeri madarak tömeges pusztulása. A jelenséget figyelemmel kísérő tudósok úgy vélik, ennek oka főleg a klímaváltozás, de a túlhalászás, a halászat közben használt eszközökbe gabalyodás, a műanyag- és az olajszennyezés, illetve az állatok élőhelyeinek évtizedek óta tartó pusztulása is óriási fenyegetést jelent a tengeri madarakra.

David Grémillet a lapnak felidézte, hogy tizenkét éve egy hőhullám csapott le a dél-afrikai Lambert's Bayben a fokföldi szulák költőhelyére, aminek következtében több tucatnyi madár elpusztult. A szokatlanul forró szél 40 Celsius-fokig emelte a hőmérsékletet, és ez még a meleghez hozzászokott madarak számára is túl sok volt. Míg a fészküket őrizték, megsültek a melegben – mondta a Guardiannek Grémillet. Ő és kollégája felszedték a földről a kimerült szulákat, és a tengerbe dobták őket, hogy lehűljenek. Kétségbeesett, reménytelennek látszó próbálkozásukkal néhányukat megmentették, de így is alig egy óra alatt száz madár pusztult el.

„Amikor egy kifejlett tengeri madár elpusztul, akkor az összes fiókáját is elveszítjük, amiket fel tudott volna nevelni” – mondta Grémillet.

Az ájult szulák döbbenetes esete volt az első alkalom, hogy Grémillet tanúja volt annak, a madarak milyen gyorsan áldozatául eshetnek a hőségnek. Az azóta eltelt húsz évben több hasonló eset történt. A kolóniáknál világszerte tapasztalnak nagy arányú hirtelen pusztulást, némelyikben egyszerre több ezer tengeri madár veszíti életét.

Fokföldi szulapár Lambert's Bayben, Dél-Afrikában
photo_camera Fokföldi szulapár Lambert's Bayben, Dél-Afrikában Fotó: JAMES HAGER/robertharding via AFP

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.