Védelmi övezetet hozna létre Zaporizzsjában a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, hogy elkerüljék a nukleáris katasztrófát

atom
2022 szeptember 06., 16:17
comments 2

Kiadta jelentését a zaporizzsjai atomerőmű állapotáról az Nemzetközi Atomenergia Ügynökség csoportja, amely néhány napja érkezett a létesítményhez. Az utóbbi hetekben több aggasztó hír keringett az erőművet ágyúzó oroszokról (vagy ukránokról), a megsérülő vezetékekről és generátorokról.

Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója.
photo_camera Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója Fotó: METIN AKTAS/Anadolu Agency via AFP

Az ENSZ ügynöksége szerint a zaporizzsjai helyzet példátlan, és „sürgős intézkedések szükségesek a nukleáris baleset megelőzéséhez”. A katasztrófát egy biztonsági és védelmi övezet létesítésével akadályoznák meg.

„Ez az első alkalom, hogy katonai konfliktus alakult ki egy ekkora atomerőmű környékén. Egy nukleáris balesetnek súlyos következményei lehetnek az országon belül és a határain túl” – írták. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.