New York visszaadta az ellopott műkincseket Olaszországnak

külföld
szeptember 7., 11:22

New York 19 millió dollár (16 millió font) értékű ellopott műtárgyat adott vissza Olaszországnak - írja a BBC. Ezek egyike Athéné istennő márványfeje, amely i.e. 200-ból származik, önmagában 3 millió dollár értékben.

A lopott műtárgyakat elítélt fosztogatók adták tovább múzeumoknak és magánkereskedőknek. Ez New York legújabb erőfeszítése, hogy visszaküldje a műkincseket a származási országukba – idén eddig 66 millió dollár értékben tértek vissza.

photo_camera Fotó: ANGELA WEISS/AFP

Az FBI a közelmúltban - házkutatási végzés alapján - a New York-i Metropolitan Múzeumban is számos műkincset lefoglalt annak gyanújával, hogy lopás, vagy fosztogatás révén kerültek el jogos tulajdonosaiktól, illetve származási országukból.

Olaszországba 58 tárgy kerül majd vissza, amelyek közül 21-et találtak meg a híres New York-i múzeumban, míg Egyiptomnak 16 műtárgyat adnak vissza az amerikai hatóságok, amelyek közül 11 szerepelt korábban a Metropolitan gyűjteményében.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt