Először szólt népéhez III. Károly király

külföld
2022 szeptember 09., 18:25
comments 1

Elsősorban megemlékezett elhunyt édesanyjáról, II. Erzsébet királynőről péntek esti televíziós beszédében III. Károly brit uralkodó. Méltatta a királynő melegszívűségét, humorát és azt, hogy mindig a legjobbat látta az emberekben. A király uralkodóként első ízben szólt az Egyesült Királyság és a Brit Nemzetközösség népeihez.

Azt mondta, élete hátralévő éveiben ugyanolyan elkötelezettséggel szolgálja népét, ahogy édesanyja tette. „Elhivatottsága és odaadása uralkodóként soha nem lankadt, a változások és a fejlődés, az öröm és az ünneplés, valamint a szomorúság és a veszteség idején sem.”

Károly hivatalosan bejelentette, hogy trónra lépésével elsőszülött fiára, Vilmos trónörökösre száll a walesi hercegi cím, amit eddig ő viselt. Azt a hagyományt, hogy az angol trón mindenkori első számú várományosát a walesi hercegi cím illeti meg, az Arany János által is megénekelt I. Eduárd angol király honosította meg a XIV. század elején. Vilmos feleségét, Katalint ezentúl a walesi hercegnői cím illeti meg – mondta tízperces tv-beszédében a 73 éves uralkodó.

Végezetül elmondta: „És drága mamámnak, miközben utolsó nagy utazásodra indulsz, hogy csatlakozz drága néhai papámhoz, csak annyit szeretnék mondani: köszönöm. Köszönöm a családunk és a népeink iránti szeretetedet, odaadásodat és a szolgálatodat.”

II. Erzsébet királynő csütörtök este, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében hunyt el nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt