Több mint 1,1 millió tengeri teknőst öltek meg illegálisan az elmúlt 30 évben

ÁLLAT
2022 szeptember 09., 14:49

A törvényi védelem ellenére évente mintegy 44 ezer teknőst ölnek meg illegálisan, derül ki a Global Change Biology című folyóiratban megjelent tanulmányból. Ez az elmúlt 30 évre vonatkoztatva több mint 1,1 millió megölt teknőst jelent.

Jesse Senko, az Arizonai Állami Egyetem professzora, a tanulmány egyik vezető szerzője elmondta, hogy „a számok magasak, és szinte biztos, hogy a tényleges adat ennél még nagyságrendekkel nagyobb is, mert nehéz felmérni bármilyen illegális tevékenységet.”

A tengeri teknősöket sokan megeszik, és használják a hagyományos gyógyászatban is. De az orvvadászat legfőbb oka, hogy műtárgyként, dekorációként és ékszerként is eladhatók.

Zöld tengeri teknős és egy műanyag zacskó
photo_camera Közönséges levesteknős és egy szatyor
Fotó: Sergi Garcia Fernandez/Biosphoto

A tanulmány szerint Délkelet-Ázsiában és Madagaszkáron vadásszák a legtöbb teknőst. A kereskedelem Vietnamból indul, Kína és Japán a két legnépszerűbb piac. „A fejlődő országok addig fogják folytatni az teknősök vadászatát, amíg a magasabb jövedelmű országok luxuscikkként tekintenek rájuk” – mondta Senko. „Számos kultúrában státuszszimbólum lehet egy kitömött teknős a házban” – tette hozzá.

Az orvvadászott teknősök mintegy 95 százaléka a közönséges levesteknős és a közönséges cserepesteknős fajából származik. Előbbit tartják a legfinomabbak, utóbbi a gyönyörű páncélja miatt vált célponttá. Ezek a fajok a veszélyeztetett, illetve a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartoznak, de azokon a területeken, ahol vadásszák őket, viszonylag nagy és stabil populációjuk.

A tengeri teknősök illegális vadászata az elmúlt 10 évben 28 százalékkal csökkent, ami a fokozott jogi védelemnek köszönhető. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.