18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Kínzások, kivégzések nyomára bukkantak a felszabadított Izjumban

külföld
2022 szeptember 16., 19:47
comments 4

Ahogy a kijevi csata, úgy a harkivi offenzíva során felszabadított ukrán városokban is a megszállók embertelenségének nyomaira bukkantak az ukrán hatóságok. Izjumban, amit az orosz erők márciusban komoly csatában foglaltak el, ezidáig legalább 440 holttestet találtak egy tömegsírban.

photo_camera Helyszínelők exhumálják az áldozatokat az izjumi erdőben feltárt tömegsírból. Fotó: SERGEY BOBOK/AFP

Az áldozatok között vannak, akik nyilvánvalóan a város bombázásában vesztették életüket, de a beszámolók szerint olyan áldozatokat is találtak, akiket hátra kötözött kézzel dobtak a tömegsírba. Ők biztos nem a bombázásokban vesztették életüket.

"Az exhumált holttestek 99 százaléka erőszakos halál nyomait mutatja" - közölte Oleh Szinehubov, Harkiv megye kormányzója az AFP francia hírügynökséggel. Elmondása szerint az egyik áldozat nyakában például kötél volt. "Nyilvánvaló, hogy ezeket az embereket megkínozták és kivégezték" - mondta az összekötözött kezű áldozatokról a kormányzó. A francia hírügynökség tudósítója személyesen is látott egy holttestet, aminek össze volt kötözve a keze. Elmondása szerint a holttest állapota alapján megállapíthatatlan volt, hogy polgári vagy katonai ruházatban temették el.

"Oroszország csak halált és szenvedést hagy maga után. Gyikosok. Kínzók" - írta Volodimir Zelenszkij elnök a Twitteren közzétett posztjában a sír feltárása után.

"Az Európai Uniót mélységesen megrázza, hogy az ukrán hatóságok tömegsírt tártak fel. A lehető legszigorúbban elítéljük az embertelenséget. Az orosz agresszió vért és pusztulást hagy maga után szerte Ukrajnában" - reagált a hírre Josep Borrell, az Európai Unió külügyminisztere.

photo_camera Egy exhumált áldozat maradványait vizsgálja egy bűnügyi technikus az izjumi erdőben. Fotó: SERGEY BOBOK/AFP

Az ukrán hatóságok az Izjumban feltárt tömegsír mellett állításuk szerint tíz "kényszervallató-kínzó központot" találtak Harkiv megyében. "Polgárok ezreit gyilkolták már meg, és még többeket kínoztak, bántalmaztak, erőszakoltak meg, raboltak el vagy telepítettek ki. Oroszország, a politikai vezetése, és mindazok, akik részt vesznek a nemzetközi jog jelenleg is folyamatban levő megsértésének, mind felelősségre lesznek vonva" - közölte Borrell. (Via The Guardian 1, 2)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.