A montenegrói elnök a parlament feloszlatását javasolta

külföld
2022 szeptember 20., 20:20
Đukanović 2016-ban, Podgoricában beszédet tart híveinek, miután állítólag Moszkvából irányított szerb puccsisták merényletet kíséreltek meg ellene.
photo_camera Đukanović 2016-ban, Podgoricában beszédet tart híveinek, miután állítólag Moszkvából irányított szerb puccsisták merényletet kíséreltek meg ellene. Fotó: AFP/SAVO PRELEVIC

Montenegró elnöke, Milo Đukanović a parlament feloszlatását javasolta a házelnöknek, hogy előrehozott választást írhassanak ki, új parlament alakulhasson, és egyértelműek legyenek az erőviszonyok – írja az MTI.

A montenegrói pártok hétfőn egyeztek meg arról, hogy az augusztusi bizalmi szavazáson megbukott Dritan Abazovic helyett Miodrag Lekic egykori külügyminisztert javasolják miniszterelnöknek. Ez azonban csak szóbeli ígéret volt, írásban nem támogatták Lekicet, így az államfő szerint az egykori külügyminiszternek nincs meg a kellő támogatottsága, így nem bízhatja meg kormányalakítással.

Legutóbb 2020-ban volt parlamenti választás Montenegróban. Az akkor megválasztott kormány azonban februárban megbukott, mert a szerb- és oroszbarát pártok nem tudtak közös döntéseket hozni a Nyugat-barát pártokkal. A következő kormány augusztusban bukott el a bizalmi szavazáson a szerb ortodox egyházzal megkötött egyezmény miatt.

Đukanović előbb miniszterelnökként majd államelnökként, 1991 óta szinte megszakítás nélkül áll az ország (2002-ig jugoszláv tagköztársaság, majd 2002 és 2006 között Szerbia és Montenegró része, 2006-tól független állam) élén, a szerb-jugoszláv nacionalista, kommunista Milosevics híveként indult, majd függetlenségpárti, végül egészen EU- és Nyugat-párti populista lett, aki még a NATO-ba is beléptette Montenegrót, amely évszázadokon át Oroszország legszorosabb szövetségese volt a Balkánon.

Đukanović nyugatos koalíciója az utóbbi időben akadályozni próbálja a szerb ortodox egyház tevékenységét Montenegróban, mivel a szerb (és orosz) érdekek ügynökét látja benne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.