Párjukat bántalmazó politikusok miatt tört ki a botrány a francia baloldali-zöld összefogás körül

külföld
2022 szeptember 21., 16:58

A Jean-Luc Mélenchon által vezetett baloldali összefogást (NUPES) nemrég még azzal került a hírekbe, hogy a francia szélsőjobbal együtt elvette Macron kormányának parlamenti többségét a júniusi választásokon. Most sokkal kellemetlenebb ügyek miatt cikkeznek a pártról: azért, mert pár nap alatt a szövetség két politikusa is belebukott abba, hogy megvádolták őket, fizikailag vagy mentálisan bántalmazták a volt vagy jelenlegi partnerüket.

Az első eset főszereplője Adrien Quatennens, a baloldali LFI (La France Insoumise, Engedetlen Franciaország) párt 32 éves reménysége volt, akiről sokan azt gondolták, követheti majd Mélenchont a párt élén.

Quatennens vasárnap lemondott, miután beismerte, hogy felpofozta a feleségét. Másnap pedig a zöld párt képviselőjét, Julien Bayou-t függesztették fel párttársai, mert volt barátnője azt állítja, lelki bántalmazásnak volt kitéve kapcsolatuk alatt.

photo_camera Jean-Luc Mélenchon és Adrien Quatennens Fotó: XOSE BOUZAS/Hans Lucas via AFP

A francia szélsőjobb már ezért is a baloldali szövetségre ugrott, mondván, hogy a NUPES képviselői a erény bajnokainak állították be magukat, miközben a négy fal között ilyen dolgokat művelnek. A botrányt pedig csak tovább fokozta az, ahogy Jean-Luc Mélenchon a hírekre reagált.

A baloldali vezető Quatennens lemondására reagálva párttársa méltóságát és bátorságát emelte ki, amiért be merte ismerni tettét, és megerősítette, hogy továbbra is bízik Quatennens-ben. Csak később tette hozzá, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy valaki megüsse a párját. Elisabeth Borne miniszterelnök erre reagálva sokkolnak nevezte, hogy Mélenchon bagatelizálja a családon belüli erőszak kérdését.

photo_camera Julien Bayou Fotó: XOSE BOUZAS/Hans Lucas via AFP

A zöld párt is bajba került Bayou ügye miatt. A pszichés bántalmazásról szóló vádak már júliusban napvilágot láttak, a párt viszont nem tett semmit addig, amíg nemrég Sandrine Rousseau zöldpárti képviselőnőnek kérdéseket tettek föl a kollégáját ért vádakról egy rádióinterjúban. Az interjú után nőjogi aktivisták a Twitteren kezdték követelni, hogy a párt lépjen valamit az ügyben. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.