Roger Waters szerint fake news, hogy törölte volna krakkói koncertjeit

KULTÚRA
2022 szeptember 25., 11:53
comments 2

Ahogy korábban írtuk, nemrég megjelent a hír, hogy Roger Waters, a Pink Floyd ikonikus alakja nem tartja meg két krakkói koncertjét. Pontosabban a krakkói sportcsarnok vezetője nyilatkozta azt a sajtónak, hogy Waters menedzsere indoklás nélkül lemondta az áprilisra betervezett két eseményt.

Roger Waters szerint viszont ez egyáltalán nem igaz, ők nem mondtak le semmit. Az énekes/gitáros/basszusgitáros/dalszerző hosszú Facebook-bejegyzése szerint annyi igaz, hogy néhány krakkói önkormányzati képviselő, különösen egy bizonyos Łukasz Wantuch szeretné elérni, hogy az ukrán háborúval kapcsolatos kijelentései miatt őt nemkívánatos személlyé nyilvánítsák a városban, és elérjék, hogy ne tartsa meg a koncertjeit.

link Forrás

Ahogy korábban írtuk, Waters elég vegyes nyilatkozatokat tett az ukrán háborúról, Vlagyimir Putyint gengszternek, Joe Bident háborús bűnösnek nevezte, a NATO felelősségét firtatta, és levelet írt az ukrán elnök feleségének, amelyben az ukrán „extrém nacionalistákat” tette felelőssé a háborúért. Waters most azt írja, hogy ő mindenkit, aki valahogy részt vesz ebben a katasztrofális háborúban – beleértve az amerikai és orosz kormányt – arra akar csak ösztökélni, hogy hagyják abba a harcot, és tárgyaljanak a békéről.

Waters azt írja, hogy az őt kitiltani akaró Wantuchnak fogalma sincs a munkásságáról, hogy mennyit tett az emberi jogok védelmében, az pedig, hogy arra biztatja az embereket, hogy ne menjenek el a krakkói koncertjére, nem nagyon „demokratikus”. Mint írja, ha nem tarthatná meg a koncerteket, ha működne a képviselő „drákói cenzúrája”, az hatalmas veszteség lenne neki és a lengyel városnak is, mert nagyon várja, hogy Krakkóban is átadhassa a szeretet üzenetét.

A történetben még várhatók fordulatok, ugyanis Waters "This is not a drill" című turnéjának állomásai között nem szerepel Krakkó a saját honlapja szerint sem. A turnénaptár szerint áprilisban, amikor elvileg a lengyel koncertek lennének, a skandináv fővárosokból Budapestre, innen Zürichbe megy a show. A koppenhágai és budapesti koncertek között viszont egész sok idő, öt nap is eltelik, míg más állomások között legfeljebb két-három napnyi szünet van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.