A svédek újabb lyukat találtak az Északi Áramlat vezetékén

külföld
2022 szeptember 29., 11:46

Svédország újabb szivárgás nyomát találta az orosz földgázt az EU-ba szállító, egyik nagy tenger alatti vezetékben. Ez már a negyedik, amit ezen a héten fedeztek fel - írja a BBC.

Dánia és Svédország a hét elején jelentett gázszivárgást az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékben. A Nato szerint az incidensek „szándékos, vakmerő és felelőtlen szabotázs” következményei voltak. Oroszország „előreláthatónak és ostobának” minősítette azokat a felvetéseket, amelyek szerint saját vezetékeit támadta volna meg.

Az orosz külügyminisztérium azt mondta, a robbanások „az amerikai hírszerzés által ellenőrzött övezetekben” történtek. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint minden szándékos támadásra „egységes és határozott választ” adnának.

A vezetékek elleni támadások klasszikus példái egy állami szereplő forgatókönyvének - mondta a finn biztonsági hírszerző szolgálat vezetője, Antti Pelttari, bár nem volt hajlandó találgatni, hogy melyik államról van szó.

Hozzátette, hogy „nagyon valószínű”, hogy Oroszország „a tél folyamán a kiberkörnyezet felé fordul”, mivel orosz diplomatákat és kémeket utasítottak ki Nyugatról az ukrajnai invázió után.

A svéd parti őrség közölte, hogy az Északi Áramlat 2-nél már a negyedik szivárgást találták, nagyon közel az Északi Áramlat 1-nél korábban talált nagyobb szivárgáshoz.

Az EU többször is azzal vádolta Oroszországot, hogy a gázszállításokat fegyverként használja a Nyugat ellen, megtorlásul az Ukrajnának nyújtott támogatásért.

„Nagyon nyilvánvaló”, hogy ki áll az okozott károk mögött - mondta a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője, Fatih Birol, anélkül, hogy részletezte volna, pontosan mire gondol. Norvégia - ami nem tagja az EU-nak - közölte, hogy hadseregét is bevetné az olaj- és gázipari létesítmények védelmére.

Jelenleg sem az Északi Áramlat 1, sem a 2 nem szállít gázt, bár mindkettő tartalmaz gázt. Az Északi Áramlat-1 gázvezeték - ami két párhuzamos ágból áll - augusztus vége óta nem szállított gázt, amikor is Oroszország karbantartásra hivatkozva leállította.

A szeizmológusok víz alatti robbanásokról számoltak be, mielőtt a szivárgás kiderült volna. A dán védelmi parancsnokság közzétette a szivárgásokról készült felvételeket, amelyeken buborékok - a legnagyobb 1 km átmérőjű - láthatók a Balti-tenger felszínén.

Bjorn Lund, a svéd Nemzeti Szeizmológiai Központ munkatársa pedig azt mondta, hogy „nincs kétség afelől, hogy ezek robbanások voltak”.



Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.