Rogán Antal és Pintér Sándor „kísérleti projekt keretében” dolgozik a korrupciómentesség biztosításán és az átláthatóság növelésén

POLITIKA
2022 szeptember 30., 04:55

Nagyon szokatlan helyzeteket teremt, hogy a kormánynak sürgősen pénzt kell szerenie az EU-tól: csütörtök este megjelent egy kormányhatározat, amiben Orbán Viktor különféle feladatokat oszt ki a minisztereinek a 2020–2022 közötti időszakra szóló Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia módosításával kapcsolatban. Rogán Antalra és Pintér Sándorra január 31-ig például a következő feladat vár:

„A belügyminiszter – a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter bevonásával – kísérleti projekt keretében intézkedjen egyes, a hatáskörébe tartozó eljárások vonatkozásában automatizált döntéstámogató rendszer kifejlesztéséről a döntéshozatali folyamat átláthatóságának és ellenőrizhetőségének javítása, valamint ezáltal az eljárás korrupciómentességének biztosítása érdekében.”

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

Valamint Lázár János építési miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Varga Judit igazságügyi miniszter megvizsgálja az egységes jogszabályi háttér megteremtésének lehetőségét a közpénzből finanszírozott jelentős beruházások előkészítésére és lebonyolítására, illetve integritási kockázatainak kezelésére. De megvizsgálják az ISO rendszer alkalmazásának feltételeit és várható hatásait az állam többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságoknál.

A belügyminiszter – a pénzügyminiszter és a gazdaságfejlesztési miniszter bevonásával – a közszféra integritásának továbbfejlesztése érdekében megvizsgálja, hogy milyen integritásirányítási modell alkalmazása lenne célszerű a különféle ágazatokba és szervtípusokba tartozó költségvetési szervek, valamint az állam többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságok esetében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.