Az amerikai nagykövet reméli, hogy nem lesz szükség nyomásgyakorlásra a svéd és a finn NATO-csatlakozás ügyében

POLITIKA
2022 október 07., 05:20
comments 14

A pápai katonai reptéren tett látogatást csütörtökön David Pressman, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, akinek ez volt az első komolyabb kapcsolatfelvétele a szolgálatukat Magyarországon teljesítő amerikai katonákkal. A pápai reptér a bázisa a Stratégiai Légiszállítási Képességének (SAC), ami a katonák sajátos nyelvén három darab, 12 ország által közösen üzemeltetett, de magyar felségjelzéssel repülő C-17 Globemaster III teherszállító gépét, a Nehéz Szállítási Ezredet jelenti.

David Pressman megtekintette a SAC HAW (Stratégiai Légiszállítási Képesség Nehéz Légiszállítási Ezred) egyik magyar felségjelzésű C-17-esét
photo_camera David Pressman megtekintette a SAC HAW (Stratégiai Légiszállítási Képesség Nehéz Légiszállítási Ezred) egyik magyar felségjelzésű C-17-esét Fotó: Király András

A gépet 10 NATO-tagállam és két leendő NATO-tag, Svédország és Finnország üzemelteti közösen. Ennek apropóján érdeklődtünk Pressmannél, hogy szükségesnek látszik-e a nyomásgyakorlás két skandináv ország csatlakozása ratifikációjának érdekében. A magyar kormány ugyan már idén július 14-én benyújtotta a ratifikációról szóló törvényjavaslatot, és Gulyás Gergely a múlt csütörtöki kormányinfóján azt mondta, hogy egyelőre csak azért nem ratifikálták, mert a Parlament nyári szünetet tartott, a javaslatot végül a héten a kormánytöbbség nem vette napirendre, arról a két hetes ülés utolsó, hétfői napján sem szavaznak még - a következő ülés napirendjéről pedig még nem határoztak.

David Pressman amerikai nagykövet egy C-17-es pilótafülkéjében.
photo_camera David Pressman amerikai nagykövet egy C-17-es pilótafülkéjében. Fotó: Király András

"Remélem, hogy nincs szükség nyomásgyakorlásra" - válaszolta kérdésünkre Pressman, akit állítása szerint a kormányoldal arról biztosított, hogy ratifikálni fogják a szerződést.

A nagykövet a pápai bázison egyeztetett Jason Mills ezredessel, a SAC amerikai parancsnokhelyettesével, majd megtekintett egy küldetésről visszaérkezett C-17-est is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.