Biden szerint nem marad következmények nélkül, hogy Szaúd-Arábia az oroszokat segíti

külföld
2022 október 12., 12:55
comments 2

Következményei lesznek Szaúd-Arábia számára, hogy összeállt Moszkvával, és az általa vezetett Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC+) keretében az olajtermelés napi kétmillió hordóval történő csökkentése mellett döntött – ígérte Joe Biden a CNN-nek adott interjúban, amit a Világgazdaság szemlézett.

Rijád döntése pofonnal ér fel az amerikai elnök számára, aki kampányában kemény fellépést ígért Rijáddal szemben, aztán júliusban a magas benzinárak miatt kénytelen volt ellátogatni Dzsiddába, hogy személyesen lobbizzon Mohamed bin Szalmán trónörökösnél az olajtermelés fokozásáért. Politikai károkat is okozhat a demokratáknak, ha a novemberi félidős választások előtt emiatt megemelkednek az üzemanyagárak az amerikai kutakon.

Biden azt mondta, hogy konzultálni fog a kongresszussal a megteendő lépésekről, de nem biztosította támogatásáról a fegyvereladások leállítását sürgető javaslatokat. A szaúdiak felfegyverezésével ugyanis Washingtonnak régóta az a célja, hogy ellensúlyt képezzen a térségben Iránnal szemben, amely egyre közelebb kerül ahhoz, hogy nukleáris hatalommá váljon.

photo_camera Fotó: -/AFP

Az amerikai ellenlépések része lehet egy törvényjavaslat is, amelyet mindkét párt szenátorai támogatnak. Az úgynevezett No Oil Producing and Exporting Cartels (NOPEC) című törvényjavaslatot a szenátus jogi bizottsága már májusban elfogadta, és az lehetővé tenné, hogy az igazságügyi miniszter szövetségi bíróság előtt trösztellenes pereket indítson az OPEC+ ellen, így védve a fogyasztókat és a cégeket az emelkedő olajáraktól.

Mi is megírtuk, hogy ahogy azt várni lehetett, az OPEC+ bécsi csúcstalálkozóján - az Egyesült Államok nyomása ellenére - a tagállamok a kőolajtermelés csökkentésében állapodtak meg. A döntés az árak emelkedéséhez vezethet, ez pedig Szaúd-Arábiának és Oroszországnak áll érdekében. (Oroszország a most ülésező, 2016-ban alapított OPEC+-nak a tagja, az OPEC-nak nem.)

Az Egyesült Államok célja az orosz olajbevételek csökkentése, mivel ebből a pénzből is az Ukrajna ellen vívott háborújukat finanszírozzák. A döntést két hónappal azután hozták meg, hogy Joe Biden amerikai elnök Szaúd-Arábiában járt, és azt mondta Mohamed bin-Szalman koronahercegnek, hogy a királyságnak további lépéseket kéne tennie a kitermelés bővítéséért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.