Nem szabad azon nevetgélni, hogy Magyarország az EU legtisztább, legátláthatóbb és legtisztességesebb gazdaságává válhat

POLITIKA
2022 október 19., 07:00
comments 47

Az uniós források megszerzéséért felelős miniszter arról beszélt a 2022-es Budapest Economic Forumon, hogy ha már így alakult, hogy Magyarországról korrupció és közbeszerzési eljárások tekintetében ilyen rossz kép alakult ki, „akkor a szükségből erényt kovácsolva” mutassuk meg, hogy „Magyarország az Európai Unió legtisztább, legátláthatóbb és legtisztességesebb országává és gazdaságává is tud válni”.

De Navracsics szerint ehhez kultúraváltásra lesz szükség:

Ha mi nem hiszünk benne, hogy ilyenek tudunk lenni, addig nem tudjuk megcsinálni. Amíg fölényesen nevetgélünk az ilyen célokon, aztán nem tartjuk be, mert úgy gondoljuk, hogy ez pont ránk nem vonatkozik, akkor nem fogjuk tudni megcsinálni.”

link Forrás

Navracsics Tibor a kölcsönös bizalmon alapuló együttműködés jelének vette, hogy a tagállamok nemrég meghosszabbították a kormány vállalásaira adott határidőt. Hozzátette, hogy a 17 kormányzati vállalás önmagában igényelte ezt.

Ezek közül a legfontosabbnak az Integritási Hatóság megjelenését nevezte, amiről a törvényt már el is fogadták, és ami a miniszter szerint valóban független lesz, hatékonyan tudja majd ellenőrizni a közbeszerzési eljárásokat. A hatóság vezérkarának november 4-ig kell kialakulni, majd a szervezet november 19-én kezdi meg működését. Mellette megemlítette az Antikorrupciós Munkacsoport felállítását is. Itt 10 tagot ad a kormányzat, további 10 pedig a civilek közül kerül ki. De ezt csak a közös munka kezdetének tartja, mert az év elején még stratégiaalakításra és finomhangolásra lesz szükség.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.