Kunhalmi Ágnes mellett Komjáthi Imre lett az MSZP új társelnöke

POLITIKA
2022 október 23., 05:50
comments 14

A társelnöki posztokért a szombati tisztújító kongresszuson két jelölt indult, a 237 érvényes szavazatból Kunhalmi Ágnes 214, a Komjáthi Imre 211 szavazatot kapott. Kunhalmi eddig is a párt társelnöke volt, Komjáthi most Tóth Bertalant váltotta.

A társelnökök hangsúlyozták az MSZP baloldali, szociáldemokrata elkötelezettségét, méltatták a párt vidéki hálózatát, emellett az ellenzéki pártok közötti párbeszéd újraindítását szorgalmazták.

Komjáthi azt mondta: kezdeményezi, hogy az ellenzéki pártok az önkormányzati választáson 2019-hez hasonlóan helyben működjenek együtt, továbbá az EP-választáson egységesen, egyetlen listán induljanak.

Kunhalmi: Baloldali gazdaságpolitikai fordulatra van szükség

Kunhalmi azt mondta, az MSZP-nek szakítania kell a megszorításra épülő válságkezelő politikával, és a felülről a társadalomra erőltetett reformokkal. A válságok alakítják az ország mindennapjait, ráadásul a Fidesz erre a választási ígéreteit megszegve, megszorító politikával válaszolt – mondta.

Kunhalmi szerint a mostani válságra nem ajánlat a 2010 előtti politika visszahozatala, némi szociális mázzal leöntve, új, igazi baloldali válaszok kellenek, baloldali gazdaságpolitikai fordulatra van szükség.

Azt mondta, a megszorítás volt a döntő oka annak, hogy az MSZP karanténba került 2010 után, ezért került hitelességi válságba, és 12 év alatt a szocialisták nem néztek szembe a 2010 előtti kormányzati tevékenységükkel, így az elért eredményeket sem vették számba, például a társadalmi különbségek csökkenését, a béremeléseket és a 13. havi nyugdíj bevezetését.

Kunhalmi követelte, hogy még karácsony előtt legyen egy 10 százalékos, januártól pedig minimum 16 százalékos nyugdíjemelés Magyarországon, és adják vissza az elmúlt évek 13. havi nyugdíjait is.

Szerinte a Fidesz autoriter rendszere ismét szintet lépett a pedagógusok elbocsátásával, és arra biztatott mindenkit, aki „él és mozog ebben az országban”, az október 23-án menjen el demonstrálni a jobb oktatásért.

Azt is mondta, hogy elfogadhatatlan, hogy a tőke alacsonyabb kulcson adózik, mint a polgárok.

A parlamenti választás egyik tanulságának azt tartotta, hogy a jobboldali rendszert nem lehet jobboldali miniszterelnök-jelölttel legyőzni, a következő választáson, az előválasztáson lesz az MSZP-nek saját miniszterelnök-jelöltje. De szerinte ha nem lett volna összefogás, még ezt az eredményt sem érték volna el az ellenzéki pártok.

Komjáthi: Az MSZP az egyetlen tisztán baloldali párt

Komjáthi Imre „kőkemény melóként” beszélt új megbízatásáról, azt akarja, hogy az MSZP azoknak a dolgozó embereknek a hangja legyen, akiknek a szavát eddig nem hallották meg a sorsukról döntő hatalmasok. Azt mondta, az MSZP részt vesz a parlamenti munkában, de ahhoz, hogy ismerjék az emberek akaratát, köztük kell élni, cselekvésre van szükség, „nem dumára”.

photo_camera Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Köszönetet mondott a társelnöki posztról távozó Tóth Bertalannak azért, hogy az MSZP-nek nincs semmilyen adóssága.

Komjáthi Imre értékelése szerint az MSZP az egyetlen tisztán baloldali párt, és programja három pillérre épül:

  1. a szabadság, a jogbiztonság és a demokrácia megteremtése;
  2. az esélyegyenlőség, a szociális biztonság megteremtése, a társadalmi igazságtalanságok megszüntetése;
  3. a környezetvédelem erősítése és a klímaigazságosság érvényesítése.

A társelnök azt mondta, ez a program az egész magyar nemzet érdekét szolgálja, amit szerinte olyan baloldali eszmék tartanak össze, mint a szolidaritás.

„Lehet énekelni, hogy »egy vérből valók vagyunk«, de addig nem beszélhetünk egységes nemzetről, amíg egyetlen gyermek sorsa is azon dől el, hogy milyen családba születik” – mondta.

Komjáthi Imre közölte, hogy az MSZP minden megállapodást betartott eddig, „nincsenek kimondatlan, sunyi tervei”. „Mindig is a Fideszt akartuk leváltani és nincsenek B és C terveink a többi ellenzéki párt ellen” – mondta.

Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője 2018 óta vezette az MSZP-t, előbb elnökként, majd 2020-tól Kunhalmi Ágnessel társelnökként. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.