Kivonulásra szólították fel Oroszországot a parlamentek zágrábi találkozóján, ahova Magyarország csak videóüzenetet küldött

POLITIKA
2022 október 25., 17:37
comments 9

Kedden tartották Zágrábban a Krími Platform első parlamenti találkozóját, ahol 42 küldöttség és 32 házelnök vett részt, köztük Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnök, továbbá számos nemzetközi szervezet képviselői. A találkozó célja az volt, hogy támogassák Ukrajnát Oroszországgal szemben. A horvát közszolgálati tévé beszámolója szerint a magyar parlament csak egy videóüzenettel képviseltette magát.

A találkozó után Gordan Jandrokovic horvát házelnök a Ruszlan Sztefancsuk ukrán házelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta:

Azt az üzenetet küldtük Oroszországnak, hogy vonuljon ki Ukrajnából, és fejezze be a háborút.

photo_camera Ruszlan Sztefancsuk ukrán házelnök, Nancy Pelosi amerikai házelnök és Gordan Jandrokovic horvát házelnök Zágrábban Fotó: DENIS LOVROVIC/AFP

A résztvevők közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben támogatásukat fejezik ki az ukrán nép és az ország iránt, megerősítik, hogy kiállnak Ukrajna nemzetközileg elismert határai mellett, és elítélik az illegális orosz annexiót. „A politikai kezdeményezés azt üzeni az agresszornak: a civilizált világ nem fog belefáradni, és Ukrajna mellett fog állni, amíg fel nem szabadítja utolsó négyzetcentiméternyi területét is” - mondta Jandrokovic.

Sztefancsuk megköszönte horvát hivatali kollégájának és Andrej Plenkovic kormányfőnek, hogy segítettek megrendezni a találkozót, amit történelmi jelentőségűnek és páratlannak nevezett. Nem kerekasztal-beszélgetést, hanem számos kétoldalú megbeszélést folytattak. „Megmutattuk, hogy nem csak kollégák vagyunk, hanem barátok is, akiknek közös céljaik vannak.” Azoknak az országoknak, amik „a történelem másik oldalán állnak” azt üzente: „Nézzenek ránk, ez támogatás, barátság, civilizáció, béke.”

A Krími Platform alapító csúcstalálkozóját 2021 augusztusában tartották Kijevben állam- és kormányfők részvételével, válaszul a Krím orosz elcsatolására és más biztonsági kihívásokra. A csúcsot idén augusztusban online formában szervezték meg. A zágrábi találkozó a szervezők közlése szerint parlamentáris dimenziót adott a rendezvénynek, amelyen 42 küldöttség és 32 házelnök vett részt, köztük Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnök, továbbá számos nemzetközi szervezet képviselői. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.