Ausztráliában letartóztatták a korábban Kínában dolgozó amerikai vadászpilótát

külföld
2022 október 26., 09:06
comments 1

Ausztráliában letartóztattak egy korábbi amerikai vadászpilótát és repülőoktatót, aki az őrizetbe vételt megelőzően Kínában is dolgozott, az Egyesült Államok pedig hamarosan hivatalosan is kérheti a kiadatását – derült ki ausztrál bírósági és vállalati dokumentumokból.

Az ausztrál szövetségi rendőrség pénteken letartóztatta Daniel Edmund Duggan 54 éves korábbi amerikai állampolgárt az Új-Dél-Wales tagállambeli Orange kisvárosban, aki még aznap bíróság elé állt – erősítették meg bírósági dokumentumok, két rendőrségi forrás és Duggan ügyvédje.

Dennis Miralis, a vádlott amerikai jogi képviselője videóhíváson keresztül volt jelen a bíróságon, Duggant azonban óvadék ellenében sem engedték szabadlábon védekezni, hanem egyből a közeli Bathurst börtönbe szállították – mondta el két fenti forrás.

Duggan korábban amerikai állampolgár volt, és az ausztrál szövetségi rendőrség az amerikai hatóságok kérésére tartóztatta le, vélhetően azért, hogy elindíthassák a hivatalos kiadatási eljárást – mondta az egyik névtelenül nyilatkozó rendőrségi forrás. Egy repülési területen dolgozó forrás szerint az FBI a Kínában végzett korábbi munkájával összefüggésben kérheti Duggan kiadatását.

A vádlott legközelebb novemberben áll bíróság elé Sydney-ben, ahol elbírálják esetleges újabb óvadékkérelmét. Az amerikai kiadatási kérelemben foglaltakat és a vádpontokat a bíróság titkosította.

photo_camera Forrás: Top Gun: Maverick/Paramount Pictures

A letartóztatás ugyanazon a héten történt, amikor Nagy-Britannia több tucat korábbi vadászpilótáját figyelmeztette, hogy azonnal szüntessék be a munkavégzést Kínában, ellenkező esetben a vonatkozó új jogszabályok alapján – nemzetbiztonsági okok miatt – vádeljárás indul ellenük.

Az ausztrál védelmi minisztérium is nyomozást folytat azon jelentések ügyében, hogy kínai helyszínű munkavégzési ajánlattal kerestek meg korábbi ausztrál vadászpilótákat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.