Az energetikáért felelős államtitkár szerint Magyarország üzemanyag-ellátása stabil

POLITIKA
2022 október 29., 15:34
comments 2

„Az energiastratégiánk alapján 2030-ra kellene elérnünk a hatezer megawattnyi napelemes kapacitást, és ha ez az ütem folytatódik, ezt már két-három év múlva elérhetjük. Azonban nem mehetünk el amellett, hogy a villamosenergia-hálózat megfelelő működése az energiaellátás biztonsága érdekében mindig elsőbbséget kell, hogy élvezzen. Miközben természetesen jó, hogy egyre több hazánkban a megújuló energiaforrás, ugyanakkor elértük azt a mennyiséget, amennyit a hálózat még ki tud szolgálni, és a beáramló termeléstömeget, illetve annak kiesését képes kezelni” - indokolta a vg.hu-nak a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára a kormány napelemeket érintő döntését. Steiner Attila szerint a napelemek betáplálását újra lehetővé tévő hálózatfejlesztések az uniós RRF-forrásból valósulnának meg, amikről a kormány még mindig tárgyal Brüsszellel. Hozzátette: a kormány már így is előfinanszírozott egy 103 milliárd forintos hálózatfejlesztési programot az RRF-ből. Az államtitkár beszélt az üzemanyag árstopról is:

Az üzemanyagár-sapka módosítása és a meghozott intézkedések eredményeként Magyarország üzemanyag-ellátása stabil. Az olaj folyamatosan érkezik Magyarországra, és a régió finomítói is működnek.

Az átmeneti ellátási problémát az okozta, hogy a schwechati finomító hosszú időre leállt, de amióta újraindult, stabilizálódott a helyzet. Két alkalommal kellett hozzányúlni az ország stratégiai készleteihez: először az osztrák, majd a százhalombattai finomító leállásakor. Az első mennyiséget az osztrákok visszapótolják az év végéig, a második feltöltése pedig folyamatos.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt