Tarra vágott bükki erdőben akciózott a Greenpeace

természetvédelem
2022 november 11., 10:47

A Greenpeace Magyarország egy óriási baltát ábrázoló jelet rakott ki egy tarra vágott területen a Bükki Nemzeti Parkban, hogy felhívja a figyelmet a szemünk előtt zajló gátlástalan természetpusztításra.

Íme:

A szervezet szerint az ország védett és Natura 2000 területeinek nagy részén már eddig is túlzott intenzitású fakitermelés zajlott, amit a kormány augusztusban elfogadott tűzifarendelete csak tovább súlyosbított, pedig a lakosság valódi tűzifaigénye a természetvédelmi korlátozások fellazítása nélkül is teljesíthető lenne. Ennek ellenére most, ebben a pillanatban is számos helyen zúgnak a láncfűrészek.

Ma Magyarországon még a védett területeken lévő erdők is erdőgazdaságok, azaz gazdasági társaságok kezében vannak, amelyeknek profitot kell termelniük. Ennek eredményét minden kirándulni szerető ember a saját szemével láthatja: az erdeink tele vannak tarra vágott foltokkal, és alig van már olyan hely az országban, ahol igazi erdőben sétálhatunk. Olyanban, ahol a csemeték mellett vannak termetes öreg fák, kidőlt holtfák, netán egy-egy igazi famatuzsálem is

- írta a Greenpeace.

A 444 is írt arról, hogy a kormány gyakorlatilag felfüggesztette a fakitermelésre vonatkozó természetvédelmi szabályokat, és szinte mindenhol engedélyezte a tarvágást, és kiviteli tilalmat rendelt el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint a rendkívüli szabályok kizárólag abban az esetben lépnek életbe, ha az ország tűzifaigényét már nem lehet az átlagos keretek között kielégíteni.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.