Viktor, a csehszlovák drónvadász Toyota

háború
november 13., 23:02
comments 12

Mint a tweet szövegéből látható, az Excalibur Army cseh fegyvergyártó direkt Ukrajna számára, a Shahed-136-os iráni gyártmányú orosz drónok ellen fejlesztett légvédelmi eszközt, ami tulajdonképpen Toyota pickupra szerelt, modernizált ZPU-2-es légvédelmi gépágyú. (A 14,5 mm-es ZPU klasszikus szovjet fegyver, a Varsói Szerződés minden hadserege használta az ötvenes évektől.)

Bár erre a szöveg nem utal, de a lövegek és a rakaszok elhelyezéséből, az automata töltőrendszerből úgy tűnik, hogy a gépágyúkat automatika vezérli.

A címbeli csehszlovákozás nem poén, hanem a gyártóra utal: az Excalibur Army a Czechslovak Group egyik cége. A fémipari és fegyvergyártó vállalatcsoportot a 90-es évek elején alapította Jaroslav Strnad ócskavaskereskedő, aki annak idején rájött, hogy az egykori kommunista haderők technikai váltása, vagyis a régi szovjet fegyverek leselejtezése hatalmas biznisz, és ezzel indította mára tucatnyi ipari, kereskedelmi és logisztikai céget tömörítő vállalatcsoportját.

A Viktor névadója biztosan nem Orbán, ihletője pedig alighanem az arab világban népszerű, legutóbb az Iszlám Állam szíriai és iraki csoportjainál látott megoldás: a viszonylag olcsó és mobilis, de elég megbízható pickupokra szerelnek különböző, közepes kaliberű, nagy tűzerejű fegyvereket. A megoldás először az 1987-es, Csád és Líbia közötti háborúban tűnt fel, és okozott nagy meglepetést.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt