Hivatalos: orosz rakétával lőtték le a Malaysia Airlines gépét 2014-ben

külföld
2022 november 17., 14:02
comments 5
  • Most született meg az ítélet abban a perben, ami 2020-ben indult a Kelet-Ukrajna felett 2014-ben lelőtt maláj utasszállító repülő ügyében.
  • 4-ből 3 vádlottat bűnösnek talált a holland bíróság.
  • Amely kimondta, hogy a polgári gépet Oroszország által ellenőrzött területről, egy, az orosz hadseregtől beszerzett, orosz gyártmányú BUK rakétával szedték le.
  • A terrortámadásban 298 ember halt meg, a vádlottak máig Oroszországban bujkálnak.

"A bíróság véleménye szerint az MH17-es járatot egy Pervomajszk község közelében található mezőgazdasági földről kilőtt BUK rakétával találták el, megölve mind a 283 utast és a személyzet 15 tagját".

Ez volt talán a legfontosabb megállapítás abban az ítéletben, amit a ötéves nyomozást és hároméves bírósági eljárást lezárva csütörtökön délután hozott meg egy holland bíróság.

Az ítélet hangsúlyozza, hogy a történtek idején Oroszország gyakorolt teljes körű ellenőrzést az Ukrajna területén harcoló szeparatista erők felett. A bíróság négy, tömeggyilkossággal vádolt vádlott közül hármat bűnösnek talált. Mind a hármat életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet annyiban szimbolikus, hogy azt a négy vádlott - három egykori orosz titkosszolgálati tiszt és egy oroszpárti ukrán szeparatista gerillavezér - távollétében hozták meg. A négy férfi a nyaralni indulókkal teli polgári utasszállító lelövése után Oroszországba menekült, amely nem volt hajlandó kiadni őket.

A négy férfit azzal vádolták, hogy ők szervezték meg és hajtották végre a BUK rakétarendszer beszerzését az orosz hadseregtől és annak leszállítását Ukrajna területére és ők is állították üzembe azt. A vádak között nem szerepelt, hogy konkrétan ők lőtték volna ki a rakétát, ami a szokásos utazómagasságán haladó gép pilótafülkéje mellett robbanva azonnal darabokra szakította a gépet és megölte a majdnem 300 rajta tartózkodó embert, köztük 80 gyereket. Az áldozatok 17 országból érkeztek, volt köztük 198 holland állampolgár mellett 43 maláj, 38 ausztrál és 10 brit is.

A gép leszedésének idején Kelet-Ukrajnában heves harcok dúltak az oroszok által támogatott, ellenőrzött és felfegyverzett szeparatisták és az ukrán hadsereg között.

A bíróság végül három vádlottat - Igor Girkin és Szergej Dubinszkij orosz állampolgárokat és az ukrán Leonyid Karcsenkót - bűnösnek talált, míg az orosz Oleg Pulatovot felmentette. Utóbbi volt az egyetlen, aki ügyvédet fogadott.

(via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.