Orbán elfelejtett szavai a polgári engedetlenségről: „Példát mutattunk a fiatal nemzedéknek”

POLITIKA
2022 november 18., 07:26

Az oktatási tiltakozások egyik meghatározó fogalma a polgári engedetlenség. Emiatt rúgtak ki tanárokat a Kölcsey Gimnáziumból, erre mondja Pintér Sándor, hogy nem ismeri ezt a kifejezést a magyar jogrendben.

2007-ben, még ellenzékben viszont Orbán Viktor és a Fidesz képviselői maguk is vállaltan polgári engedetlenségi akciót hajtottak végre, amikor lebontották a parlament előtti kordonokat.

link Forrás

Akkor így értékelte a megmozdulást a Hír tévében:

„Példát kell mutatnunk Magyarország polgárai számára, elsősorban a fiatal nemzedék tagjainak a számára.”

„Világossá kell tennünk, hogy a jogszerűséget helyre kell állítani. Nekünk kell helyreállítani tevőlegesen az alkotmányos rendet. Vállalni kell a küzdelmet a szabadságjogokért” - mondta az akkor ellenzéki Orbán.

Összességében pedig a tiltakozó akcióról azt gondolta:

„A kormányzati önkény és a rendőrségi önkény részévé válik a mindennapoknak, ha nem figyelünk, nem tiltakozunk és ha nem védekezünk ez ellen. Ha nem tiltakozunk, akkor egyszer csak arra fogunk fölébredni, hogy ott tartunk, ahonnan 1989-ben elindultunk. Úgyhogy azt gondolom, jó példát mutattunk a polgároknak, a jó példát mutattunk a saját gyermekeinknek, meg a fiatal nemzedéknek is.”

Polgári engedetlenségről bővebben a Magyar Jeti legutóbbi epizódjában:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.