Kémia órai kísérletben sérült meg 11 gyerek egy sydney-i általános iskolában

baleset
november 21., 16:52

Legalább 11 általános iskolai diák megsérült Sydney-ben, amikor a cukros-szódabikarbónás kígyó néven ismert népszerű kísérlet balul sült el az egyik osztályban. Helyi sajtójelentések szerint legalább két tanulót súlyos égési sérülésekkel vittek kórházba, a többi kilencet könnyebb égési sérülésekkel ápolják.

A nátrium-hidrogén-karbonáttal, köznapi nevén szódabikarbónával és denaturált szesszel végzett kísérlet a beszámolók szerint egy heves szélroham miatt végződött szerencsétlenül.

A baleset helyszínén mentőhelikopter, egészségügyi ápolók és a tűzoltóság is megjelent.

Phil Templemen, Új-Dél-Wales tagállam mentőszolgálatának vezetője elmondta: a szél pont ott támadt fel, ahol a vegyszerek egy részével kísérleteztek.

A 10-11 éves gyerekek a testükön, az arcukon, a mellkasukon és az altestükön szenvedtek égési sérüléseket, egy tanárt is kisebb sérülések miatt kezeltek – írta meg a Sydney Morning Herald.

photo_camera A cukros-szódabikarbónás kígyó

Ausztrál lapok szerint az iskolában a cukros-szódabikarbónás kígyó néven ismert népszerű kísérlet folyt. Ebben a cukrot szódabikarbónával keverik, a keverékből kis mennyiséget denaturált szesszel meglocsolt homokra szórnak, majd meggyújtják, a lángok közül pedig lassan kiemelkedik egy kígyószerű képződmény. (BBC via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt