575 millió dolláros kripto-csalással vádolnak két észt férfit

külföld
2022 november 22., 10:35
comments 3

A két férfit az észt rendőrség tartóztatta le, az 575 millió dolláros csalásnak több százezer áldozata lehet. Az észt hatóságok az FBI-jal közösen nyomoztak, és mivel az Egyesült Államokban már vádat emeltek ellenük, az észtek most kiadhatják őket az államoknak.

Szergej Potapenko és Ivan Turogin a gyanú szerint egy rakás embert vett rá arra, hogy fektessenek be egy HashFlare nevű kriptopénz-bányászatba, illetve egy Polybius nevű, egyébként nem létező, virtuális bankba. Átvert ügyfeleik 2015 és 2019 között világszerte több mint félmilliárd dollár értékben fektettek be a HashFlare-be, az áldozatoknak pedig osztalékot is ígértek, ha befektetnek a Polybiusba, vagyis a két férfi által létrehozott virtuális bankba.

A vádlottak állítólag 25 millió dollárt szedtek így össze, a bevételek tisztára mosására pedig fedőcégeket használtak, és legalább 75 ingatlant és luxusautót vásároltak.

Oskar Gross, az észt rendőrség kiberbűnözéssel foglalkozó irodájának munkatársa „hosszúnak és kiterjedtnek” nevezte az FBI-jal közös nyomozást, amelyben összesen százan vettek részt.

A vádlottak most az észt fővárosban, Tallinban álltak bíróság elé, az Egyesült Államoknak történő kiadatásukig őrizetben vannak. Akár 20 év börtönt is kaphatnak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.