575 millió dolláros kripto-csalással vádolnak két észt férfit

külföld
2022 november 22., 10:35
comments 3

A két férfit az észt rendőrség tartóztatta le, az 575 millió dolláros csalásnak több százezer áldozata lehet. Az észt hatóságok az FBI-jal közösen nyomoztak, és mivel az Egyesült Államokban már vádat emeltek ellenük, az észtek most kiadhatják őket az államoknak.

Szergej Potapenko és Ivan Turogin a gyanú szerint egy rakás embert vett rá arra, hogy fektessenek be egy HashFlare nevű kriptopénz-bányászatba, illetve egy Polybius nevű, egyébként nem létező, virtuális bankba. Átvert ügyfeleik 2015 és 2019 között világszerte több mint félmilliárd dollár értékben fektettek be a HashFlare-be, az áldozatoknak pedig osztalékot is ígértek, ha befektetnek a Polybiusba, vagyis a két férfi által létrehozott virtuális bankba.

A vádlottak állítólag 25 millió dollárt szedtek így össze, a bevételek tisztára mosására pedig fedőcégeket használtak, és legalább 75 ingatlant és luxusautót vásároltak.

Oskar Gross, az észt rendőrség kiberbűnözéssel foglalkozó irodájának munkatársa „hosszúnak és kiterjedtnek” nevezte az FBI-jal közös nyomozást, amelyben összesen százan vettek részt.

A vádlottak most az észt fővárosban, Tallinban álltak bíróság elé, az Egyesült Államoknak történő kiadatásukig őrizetben vannak. Akár 20 év börtönt is kaphatnak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt