Egy láb nélküli férfi is bekerült az Európai Űrügynökség űrhajósprogramjába

űr
2022 november 23., 20:41
comments 2

Először csatlakozott fogyatékkal élő személy az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajóskiképző programjához. A 41 éves brit John McFall egyik lábát egy baleset miatt amputálni kellett 19 éves korában, később paralimpiai rövidtávfutóként vált ismertté.

McFall egyáltalán nem biztos, hogy az űrbe is kijut, ő az ESA és a NASA közös hatástanulmányának keretében vesz részt az űrhajóskiképzésen. Abban segíti a mérnököket, hogy megértsék, milyen változtatások szükségesek ahhoz, hogy a jövőbeli missziókban fogyatékkal élők is részt vehessenek. Az ESA azt mondta, szeretné kiszélesíteni annak meghatározását, hogy mit jelent az űrbe jutáshoz „megfelelő eszközökkel” rendelkezni. McFall azt mondta, büszke és hálás, hogy lehetőséget kapott egy ilyen merész és bátor projektben.

Balra Meganne Christian tartalékos, középen John McFall, jobbra Rosemary Coogan hivatásos űrhajós-jelölt.
photo_camera Balra Meganne Christian tartalékos, középen John McFall, jobbra Rosemary Coogan hivatásos űrhajós-jelölt. Fotó: JOEL SAGET/AFP

„Megtettük az első lépést azzal, hogy a jelentkezést bizonyos típusú fizikai fogyatékossággal élő emberek előtt is megnyitottuk, és nagyon reméljük, hogy elküldhetjük majd őket egy misszióra a Nemzetközi Űrállomásra” - mondta Dr. David Parker, az ESA humán és robotizált űrkutatásért felelős igazgatója.

Az ESA 13 éve nem vett fel új jelentkezőket, most 23 ezer ember közül választották ki a jelölteket. Öt embert viszont már biztosan hivatásos asztronautának képeznek ki, három férfit és két nőt.

Kedden Szijjártó Péter is az Európai Űrügynökségnél járt, ahol megállapodást írtak alá arról, hogy öt év alatt négymilliárd forintnyi támogatást kapnak magyar kis- és középvállalkozások a nagy európai projektekhez szükséges technológiai háttér kifejlesztéséhez. Azt is elmondta, hogy a magyar űrprogramban már csak nyolc jelölt van versenyben. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.