Van megoldás arra, hogy a koronavírus legyen a legutolsó világjárvány

Egészségügy
2022 november 27., 14:41
comments 3

Az, hogy a világ és működése sebezhető egy viszonylag alacsony halálozási aránnyal rendelkező, világjárványt okozó vírussal szemben, kiderült az elmúlt pár évben a koronavírus-járvány alatt. De mi történne akkor, ha egy a koronavírusnál is rosszabb világjárvánnyal találnánk szembe magunkat?

photo_camera Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Erre keresi a választ a Genfi Biztonságpolitikai Központ ösztöndíjasaként tanulmányában Kevin Esvelt, az MIT biokémikusa, aki szerint közel sem vagyunk tehetetlenek. Akkor sem, ha természetes úton szabadul el egy vírus, de még akkor sem, ha mesterséges módon. Kivéve ha ez ma történne. Vagy holnap. A Vox szemléje szerint Esvelt azt írja, hogy ha felkészülünk, akkor a legrosszabb forgatókönyvet is átvészelhetjük, akár egy ember által létrehozott, extra halálos és fertőző vírus szándékos elterjesztését is. A hangsúly pedig a felkészülésen van.

Mert Esvelt tanulmánya szerint ha valaki holnap elszabadítana egy mesterségesen létrehozott és halálos influenzát, nyilván bajban lenne a világ. A koronavírus-járvány kezdetén is kiderült, hogy nem túl felkészülten és nem túl gyorsan reagál a világ egy világjárványra. Igaz, az elmúlt években a covid felkészített minket valamennyire, de továbbra sincs elegendő és jó minőségű védőfelszerelés ahhoz, hogy egy újabb világjárvány esetén mindenki megfelelő védelmet kaphasson. Még a legfejlettebb országokban sem.

Ha pedig egy rendkívül gyorsan és hatékonyan fertőző vírus szabadulna el, mint amilyen a koronavírus omikron változata is volt, csak tovább nehezítené a helyzetet. Mert bármennyire is nehéz volt a koronavírus-járvány alatt, a covidnál azért előfordulhatnak veszélyesebb és halálosabb vírusok is. Így a legjobb természetesen az lenne, ha meg lehetne akadályozni, hogy bármilyen laboratóriumi vírus is elszabaduljon. Esvelt javaslata szerint ezt úgy lehetne elérni, ha átdolgoznák a rendkívül fertőző és halálos vírusokat kutató programokat, és azok inkább a fertőzés megelőzésén dolgoznának, illetve felülvizsgálnák az olyan kutatások finanszírozását, amelyek halálos vírusok kifejlesztésén dolgoznak. És persze ettől függetlenül még mindig elszabadulhat egy-egy erősen fertőző vírus, de Esvelt szerint ezekkel a szabályozásokkal legalább időt nyerhetnénk egy olyan technológia kifejlesztésére, amely a későbbiekben esetlegesen bekövetkező világjárványok kialakulása ellen védene.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.