Bemutatták az amerikai légierő új lopakodó bombázóját

külföld
2022 december 03., 10:09
comments 29

Az Egyesült Államok hadseregének légiereje, az Air Force bemutatta legújabb típusú lopakodó bombázóját, amely atomfegyverek bevetésére is alkalmas lehet. A B-21-esek 30 év után az első új bombázótípus az amerikai légierő kötelékében, és a terv az, hogy fokozatosan fogják lecserélni ezekre a hidegháború óta használt modelleket.

photo_camera Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

A repülőgépek darabja 700 millió dollárba kerül, alkalmasak hagyományos és nukleáris fegyver használatára is. A BBC cikke megjegyzi, hogy számos technológiai részletet továbbra sem hoznak nyilvánosságra a repülőgéppel kapcsolatban, ahogy erre előzetesen számítani is lehetett.

A B-21-es Raidert pénteken a gyártó Northrop Grumman kaliforniai telephelyén mutatták be, Lloyd Austin védelmi miniszter jelenlétében. A miniszter elmondta, hogy az új repülő jelentős fejlesztést jelent az eddigi bombázókhoz képest, és a világ legfejlettebb légvédelmének is meggyűlhet majd a baja, hogy kiszúrja a B-21-eseket az égen.

A repülőgép rejtőképességeit 15 évnyi kutatás-fejlesztés előzte meg, és emellett úgynevezett nyitottrendszerűre tervezték, azaz olyan fegyvereket is szerelhetnek majd rá, melyeket még ki sem fejlesztettek. A légierő szóvivője azt is elmondta, hogy felkészültek arra a lehetőségre is, hogy a B-21-es személyzet nélkül is repülhessen akár, de egyelőre nem született erről még döntés.

A B-21-es első hivatalos repülésére a jövő évben kerülhet sor. A tervek szerint a B-1-es és B-2-es modelleket válthatják majd le. A Bloomberg becslése szerint összesen 203 milliárd dollárt költhettek el a flotta kifejlesztésére, megvásárlására és fenntartására, és 30 év kellett ahhoz, hogy a tervekből végül valódi repülő legyen.

Jelenleg hat repülőgép gyártása zajlik, de az amerikai légierő legalább 100 példány beszerzését tervezi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.