Észtország HIMARS-rakétavetőket szerez be, hogy növelje az ország védelmét

külföld
2022 december 03., 14:15

Észtország nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető rendszerekkel (HIMARS) bővíti védelmi rendszerét, a 70-300 kilométeres hatótávolságú, amerikai fegyverrendszerek várhatóan 2024-ben érkeznek az országba - közölte az észt védelmi minisztérium szombaton. A 200 millió dolláros (78 milliárd forint) megállapodás - amely Észtország eddigi legnagyobb védelmi beruházása - az olyan szükséges felszereléseket is tartalmazza, mint a lőszerek és rakéták, de beletartozik a rendszer használatához szükséges kiképzés is.

HIMARS egy lettországi hadgyakorlaton.
photo_camera HIMARS egy lettországi hadgyakorlaton. Fotó: GINTS IVUSKANS/AFP

Kaarel Maesalu alezredes, az észt védelmi erők képességfejlesztési osztályának vezetője szerint a HIMARS sorozatvetőknek azért van különleges jelentőségük az ország védelmét illetően, mert „lehetővé teszik, hogy elrettentsük az ellenséget még azelőtt, hogy (konfliktus esetén) megütköznének a gyalogos egységek”.

Az Egyesült Államok egyebek mellett HIMARS rakétavetőkkel is támogatta Ukrajnát, amely ellen Oroszország tíz hónapja indított háborút. Az észt védelmi minisztérium értékelése alapján a rakétavetők segítségével sikeres csapásokat mértek orosz lőszerraktárakra, közlekedési csomópontokra, irányítási központokra. Az ilyen ellentámadások a minisztérium szerint hajszálpontosan célba értek, és az ukrán erők jóval nagyobb hatótávolságon belül tudtak velük harcolni, mint az addig használt tarackokkal.

Lettország és Litvánia, a másik két balti ország már előrébb jár a rakéta-sorozatvetők beszerzése terén: vagy már rendelkeznek is ilyen védelmi rendszerrel, vagy már folyamatban van annak beszerzése. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.