Ha az oroszok elérnek Csapig, nem állnak meg

POLITIKA
2022 december 05., 16:04
comments 12

"Egy dolog mellett nem tudok elmenni" - jegyezte meg a ferencvárosi polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatóján az addig a magyar állampolgároktól és önkormányzatoktól kapott segítségért hálálkodó Anatolij Fedoruk, a Kijevhez közeli Bucsa polgármestere, aki többször is megjegyezte, hogy alapvetően nem kíván nagypolitikai kérdésekben megnyilvánulni. "Nagyon rosszul esett azt hallanunk, hogy ami Bucsában történt, az megrendezett volt" - mondta a magyar kormány korabeli megnyilvánulásaira utalva.

Anatolij Fedoruk Bucsa város ajándékát adja át Baranyi Krisztinának, a Ferencváros polgármesterének.
photo_camera Anatolij Fedoruk Bucsa város ajándékát adja át Baranyi Krisztinának, Ferencváros polgármesterének. Fotó: Király András

Bucsát viszonylag rövid ideig tartották megszállva az orosz erők, a város ellen február 27-én indult támadás, március első hetében az ukránok még ellen tudtak állni. A következő pár hétben viszont Európában már három évtizede nem tapasztalt borzalmak színtere lett a város, ahol a jelenlegi adatok alapján 419 lakost kínoztak meg és végeztek ki a megszállók. Minderre a város március 31-i felszabadulása után azonnal fény derült, ekkor reagálta Orbán azt újságírói kérdésre, hogy sajtójelentések alapján még nem tud mit mondani a balkáni háborúk etnikai tisztogatásait idéző népirtásról.

"Szeretném azt gondolni, hogy nem igaz, de sajnos Lavrov [Szergej, orosz külügyminiszter] után Orbántól is elhangzott, hogy megrendezett volt a mészárlás" - mondta a tájékoztatóját követő kerekasztal-beszélgetésen a telexes kolléga kérdésére Fedoruk, aki szerint azóta már finomodott a magyar álláspont, a magyar külügy retorikája is változott az ügyben.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.