Az Európai Bizottság garantálná, hogy minden országban házasodhassanak és fogadhassanak örökbe az azonos nemű párok, de Lengyelország elutasította a javaslatot

jog
2022 december 09., 20:38
comments 5

Új javaslatot fogadott el szerdán az Európai Bizottság, amely garantálná, hogy az azonos neműek házasságát és örökbefogadási jogát minden Uniós ország egységesen elismerje. Garantálná, ha például a lengyel kormány nem közölte volna azonnal: el fogja utasítani a Bizottság javaslatát, írja a Notes from Poland.

A javaslat célja lenne, hogy „a család minden körülmények között család maradjon”, azaz egy esetleges országváltás esetén is ugyanazok a jogok illessék meg a gyerekeket és családokat, függetlenül attól, melyik EU-s országról van szó.

Lengyelországban - a magyar szabályozáshoz hasonlóan - az azonos nemű párok nem köthetnek házasságot, így párként törvényesen nem is fogadhatnak örökbe. Az ILGA brüsszeli székhelyű civil szervezet idei jelentése szerint Lengyelországban az ötödik legrosszabb az LMBTQ+ emberek helyzete Európában. Magyarország negyvenkilenc országból a harmincadik helyen áll.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt