A világ első kávéfőzője és az etióp kávékultúra

hirdetés
2022 december 12., 08:16
ad

Amikor minden reggel rutinszerűen bekapcsolod a kávéfőzőt biztosan nem jut eszedbe, hogy a világ legősibb kávéfőzője már több mint 3150 éves múltra tekint vissza és hogy egy Kádli nevű etióp pásztor nélkül pedig valószínűleg az egész világ álmos lenne, ugyanis neki köszönhetjük a kávé felfedezését. Hogy mi is a Kávé Legendája? Megmutatjuk egy percben:

link Forrás

És valóban, évezredek óta rajongunk a kávéért, de a fogyasztási szokásaink sokat változtak az idők során. Egy gyors presszó indulás előtt, egy elviteles kávé munka után vagy egy ébrentartó cappuchino, mielőtt beveted magad az éjszakába… A kávézás mindenhogy jó, de Etiópiában egészen mást jelent. Nincs köze sem a rohanáshoz, sem a munkához; a kávézás Afrika szarvában valódi szertartás, ami a meghittségről, az emberi kapcsolatok mélységéről és a megismételhetetlen beszélgetésekről szól. Részt vennél egy igazi kávéceremónián? Cikkünkben elkísér az etióp farmokról érkező specialty kávék hazai szakértője, az Ethicoffee, aki jóvoltából ténylegesen átélheted ezt a csodálatos etióp tradíciót.

Less be egy etióp kávéceremóniára!

A hagyományos bunna (a kávé neve amharául) főzését a ház egyik leánya végzi az erre kijelölt, feldíszített helyiségben. A hangulat bódító füstölőkkel és a frissen vágott fű illatával teljes. Az utóbbit a ceremóniamester a kávésasztal alá szokta szórni, míg az asztal tetejére popcornt és a kávéhoz szükséges ízfokozókat (cukor, kerti ruta, vaj, só, gyömbér és egyéb fűszernövény) készít be.

Első lépésként begyújták a szenet, amin helyet kap a mitad, ami egy apró vasserpenyő. Ebben pörkölődik a nyers kávé, illata pedig odavonzza a családtagokat, barátokat és szomszédokat az asztalhoz. Beszélgetnek, amíg megfelelő színűre pörkölődnek a kávébabok – ez minden háztartásban más árnyalatot jelent – majd a ceremóniamester körbe mutatja, illatoztatja a frissen pörkölt babokat, hogy a vendégek is közelről érezhessék a friss kávéillatot.

Ezután mozsárban finomra őrlik, a friss darát pedig a legősibb kávéfőző edénybe, a jabanába (ejtsd ’dzsabana’) helyezik és háromszor felöntik majd felfőzik. Ezek a főzetek egyre gyengébbek, az utolsó, a “Bereka” (jelentése: áldás) koffeintartalma már annyira alacsony, hogy a gyerekek is meg szokták kóstolni.

photo_camera A tradicionális etióp kávéceremónia

Hogyan egyesül az afrikai és hazai gasztrokultúra?

Földünk sokszínűségének köszönhetően számtalan gasztronómiai szokást ismerhetünk meg, vehetünk át és tanulhatunk belőlük. Etiópia minden zamatát és különlegességét hozza el nekünk az Ethicoffee alapítója Lemma Benjamin, aki ugyan Magyarországon született, de etióp felmenőinek köszönhetően híd és kapocs a két kultúra között. Benjamin helyi rokonainak köszönhetően többször járt már a fővárosban, Addis Abeba-ban (ejtsd ’Addisz Abeba’) és a déli kávétermelő régiókban, ahonnan a zöld kávét is hozza Magyarországra és Európába.

Az Ethicoffee a kávé érintetlen (organikus, vegyszer- és adalékanyagmentes) aromáit, feldolgozási formáit és eszközeit teszi elérhetővé itthon, ezzel az egyik legminőségibb speciality kávéval foglalkozó márkává nőtte ki magát az elmúlt három évben. Széles kínálatából a szakavatott hazai pörkölőmesterek már a kezdetek óta izgatottan válogatnak. A fair trade kereskedelemből származó etióp kávék és barista kiegészítők segítségével egy kis modern csavart vihetsz az ősi hagyományokba: Te is megteremtheted a saját kávészertartásodat!

photo_camera Lemma Benjamin CEO – délebbi etióp régió, Dilla egyik mosóállomásán

3150 évre nyúlhat vissza a világ első kávéfőzője

A kávé hazájában egy agyagedénnyel, a jabanával (ejtsd ’dzsabana’) kezdődött minden.

Akkora sikert aratott ez a korabeli kávéfőző edény anno, hogy a mai napig megtalálható az etióp háztartásokban. Ma már kézműves manufaktúrákban készül, ahol női kezek formálják meg, ezzel is biztosítva családjuk sokszor egyetlen bevételi forrását. Ezért, és az egyedisége miatt olyan hatalmas érték egy jabana, ugyanis sosem készül belőle két egyforma darab a kézzel készült díszítésnek köszönhetően.

A jabana anyagát tekintve oltott mész és agyag, amit korongon formáznak meg. Hagyományosan az edény alul gömbölyded, felül pedig kecses, ahol a szár és a kiöntőrész található meg. Ugyanilyen fontos a kis fogantyú, illetve a faragott pálcika, melyek szintén a jabana alapvető tartozékai. Utóbbi jelzi, ha a kávé elkészült és már fogyasztható.

photo_camera Jabana és cini-k a tradicionális ceremónia eszközei

A modern és az ősi kávékultúra találkozása

Csempéssz egy kis etióp stílust és karakteres ízélményt a hétköznapok apró örömei közé most igazán kedvezményes áron! Az ünnepek közeledtével akár kávéimádó szeretteidet is meglepheted egy-egy ajándékszettel. Ezt a különleges meglepetést biztosan értékelni fogják!

Ha az utcákat járva kívánnád meg az etióp kávékülönlegességeket, akkor a budapesti Kern Collective Coffee-ban és az Arch and Beans kávézóban, illetve a rétsági R Coffee & Roastery-ben (Nógrád Megye első specialty kávézójában) kóstolhatod meg őket.

photo_camera Kattints a képre és máris tiéd lehet a meglepetés!

Ethicoffee – Specialty from the Source

A modern és tradicionális kávézás ötvözete