90 ezer font kártérítést kap egy észak-ír nő, akinek egy munkatársa vonalzóval a fenekére csapott, a cég szerint azért, mert kihívóan öltözködött

nők elleni erőszak
2022 december 15., 15:00

90 ezer font kártérítést kap egy észak-ír nő, akinek a munkahelyén vonalzóval csaptak a fenekére, majd amikor panaszt tett miatta, a cégnél azt állították, hogy ő provokálta ki az öltözködésével, hogy a fenekére csapjanak.

Egy férfi menedzser arra kérte a nőt, hogy álljon fel, majd arra, hogy forduljon meg, és ekkor csapott a fenekére egy vonalzóval. Ezután azt mondta a nőnek, hogy „bocs, muszáj volt”, az egészet pedig végignézte egy másik férfi munkatársuk, aki szintén viccelődni kezdett, és megkérdezte a nőtől, hogy „ezt szabad?”. A két férfi az esetet követő meetingen is erről beszélt kollégáiknak.

A nő azt mondta, hogy kezdetben annyira megalázva érezte magát, hogy még a párjának és az édesanyjának sem merte elmondani. Végül elmondta nekik, a szerettei pedig rávették, hogy forduljon a HR-hez. A nő ezt meg is tette, és egyben közölte a munkáltatójával, hogy addig nem megy be dolgozni, amíg az ügyet le nem zárják.

A HR viszont ezután arra kérte a nőt, hogy egy kávézóban találkozzon a fenekére csapó férfival és egy vezetővel, hogy „megbeszéljék az ügyet.” A nő visszautasította a találkozót, majd ismét panaszt tett. Végül 5 hét alatt sikerült kivizsgálni az ügyet, amelyben helyt adtak a panaszának, de a jelentés valótlan és becsmérlő megjegyzéseket tartalmazott róla. A jelentés szerint a nő ugyanis kihívóan öltözködött és viselkedett. A nő tagadta, hogy így lett volna, a levél ellen is fellebbezett, majd fel is mondott. Az ügyét végül az Észak-Írország Esélyegyenlőségi Bizottság képviselte. (Guardian)