A 'Ndrangheta kilencszáz kiló hasist szállító kamionja is odaveszett a genovai hídomlásban

külföld
2022 december 15., 11:43
comments 6

A 2018-as genovai hídomlás során odaveszett kamion után kutakodott évekig a calabriai maffia, a 'Ndrangheta, közölte szerda este a calabriai ügyészség. A Morandi-híd leszakadásakor sok jármű, köztük egy, a híd összeomlását rögzítő felvételeken is jól kivehető sárga hűtőkamion is a mélybe zuhant. A roncsait a többi mélybe zuhant jármű roncsaival együtt egy genovai hatósági roncstelepre szállították.

A Morandi híd 2018. augusztus 14-én szakadt le Genovában. A tragédiában legalább harmincan vesztették életüket. A mélybe zuhant járművek közt volt egy sárga hűtőkamion, amibe a calabriai maffia 900 kiló hasist rejtett.
photo_camera A Morandi-híd 2018. augusztus 14-én szakadt le Genovában. A tragédiában legalább harmincan vesztették életüket. A mélybe zuhant járművek közt volt egy sárga hűtőkamion, amibe a calabriai maffia 900 kiló hasist rejtett. Fotó: PIERO CRUCIATTI/AFP

A calabriai ügyészek még 2020-ban hallgattak le egy telefonbeszélgetést, melyben a 'Ndrangheta egyik főnöke arra utasította egyik emberét, hogy szerezze vissza a járművet, aminek a falába kilencszáz kiló hasist rejtettek.

Az ügyészség azért csak most hozta nyilvánosságra a lehallgatott beszélgetést, mert azt egy fedett akció során hallgatták le, melynek eredményeként kedden vették csak őrizetbe a 'Ndrangheta 63 tagját.

A lehallgatott beszélgetésből az is kiderült, hogy a furgont egy autóbontó cégen keresztül akarták elszállítani a hatósági telephelyről. A maffia azt is megvárta, hogy a járművet a hatóságok Genovából a Róma közeli Latinába, majd onnan Frosinone egyik telephelyére vigyék át, mivel így közelebb került a dél-olaszországi szervezett bűnözés területéhez. Palaia arra is figyelmeztette emberét, vigyázzon a furgon elszállítása közben, mert a jármű erősen roncsolódott, és mozgatás közben kieshet belőle a drog.

A kamionnak az olasz sajtóértesülések szerint amúgy nyoma veszett, vagyis a maffia sikerrel járhatott. A 'Ndrangheta felemelkedésének, globális bűnszervezetté válásának történetét Antonio Talia újságíró dolgozta fel olvasmányosan A 106-os út című könyvében, amit idén jelentettünk meg magyarul, és amit most karácsonyi vásárunkon kedvezményesen vehetnek meg webshopunkban. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.