Miért jó a Patriot rakétarendszer az ukránoknak?

háború
2022 december 15., 09:22
comments 6

Az Egyesült Államok Patriot légvédelmi rakétarendszert küldene Ukrajnába, írják amerikai médiajelentések. Joe Biden amerikai elnök valószínűleg még ezen a héten bejelenti a támogatást. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már hónapok óta kér ilyen rakétákat, a szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a rendszer hatékonysága korlátozott, és nem biztos, hogy a háborúban döntő szerepet fog játszani.

A Patriot rakétarendszerek már régóta az USA és szövetségesei számára a beérkező rakéták elleni hőn áhított pajzsot jelentik a háborúkban. Az AP összeszedte, hogy mit érdemes tudni a légvédelmi rakétarendszerről.

Mi az a Patriot?

A Patriot egy föld-levegő rakétarendszer, amit először az 1980-as években vetettek be. Eredetileg repülőgépek ellen tervezték, de rendszerbe állítása óta elenyésző mennyiségben lőttek le vele ellenséges harci gépeket. Leginkább cirkálórakéták és rövidebb hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas.

Egy Patriot-üteg a radarból, a vezérlőből, a generátorból és a rakétaindító egységekből áll. Az amerikai ütegeket rendszeresen használják. Emellett Patriotokat vásárolt Hollandia, Németország, Japán, Izrael, Szaúd-Arábia, Kuvait, Tajvan, Görögország, Spanyolország, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Románia, Svédország, Lengyelország és Bahrein is.

A Patriot rendszer az egyik legszélesebb körben üzemeltetett, megbízható és bevált légvédelmi rendszer, és segíthet megvédeni Ukrajnát az Irán által szállított ballisztikus rakétákkal szemben, mondta Tom Karako, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CIS) rakétavédelmi projektjének igazgatója az AP-nek.

Mennyibe kerül?

A Patriot rendszer jelenlegi rakétája lövedékenként körülbelül 4 millió dollárba kerül, a kilövőállványok pedig egyenként körülbelül 10 millió dollárba, jelentette a CSIS júliusi rakétavédelmi jelentésében. Ezen az áron nem költséghatékony és nem optimális a Patriotot használni a sokkal kisebb és drámaian olcsóbb iráni drónok lelövésére, amelyeket Oroszország vásárolt és használ Ukrajnában.

„Egymillió dolláros rakétát kilőni egy 50 ezer dolláros drónra nem jó üzlet” - mondta Mark Cancian, a tengerészgyalogság nyugalmazott tartalékos ezredese, a CSIS vezető tanácsadója.

Telepítési aggályok

Egy Patriot üteg működtetéséhez és karbantartásához akár 90 katonára is szükség lehet. Az Egyesült Államok hónapokig vonakodott, hogy adjon-e ilyen rendszert. Egyrészt nem küldhettek katonát Ukrajnába a rendszer működtetésére.

Másrészt voltak olyan aggodalmak is, hogy a rendszer telepítése provokálná Oroszországot, vagy azt kockáztatná, hogy egy kilőtt rakéta végül Oroszországon belül csapódna be, ami tovább eszkalálhatná a konfliktust. A tisztviselők szerint az ukrán vezetők sürgetése és az ország polgári infrastruktúrájának pusztulása meggyőzte az USA vezetőit.

A legfontosabb akadály a kiképzés lesz. Az amerikai csapatoknak ki kell képezniük az ukrán erőket a rendszer használatára és karbantartására. A Patriot-zászlóaljakhoz beosztott katonák átfogó kiképzést kapnak, hogy képesek legyenek hatékonyan bemérni és semlegesíteni a célpontot.

Az Egyesült Államok más komplex fegyverrendszerekre, többek között a HIMARS rakétarendszerekre is kiképezte az ukrán csapatokat. Sok esetben sikerült lerövidíteniük a kiképzést, így az ukrán csapatok hetek alatt a harctérre kerülhettek. A tisztviselők nem kívántak részleteket közölni arról, hogy a Patriots kiképzés mennyi ideig tartana, és hogy pontosan hol kerülne rá sor.

photo_camera Fotó: KAZUHIRO NOGI/AFP

A rendszer képességei

Egy, a Patriotot ismerő volt magas rangú katonai tisztviselő szerint a rendszer hatékony lesz a rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen, de egy üteg nem fogja megváltoztatni a háború menetét. Ugyanakkor erős szimbolikus jelentése van

Egy Patriot lövedéknek nagy lőtávolsága van, de csak korlátozottan széles területet képes lefedni. Példaként említve, a Patriotok hatékonyan meg tudnak védeni egy kisebb katonai bázist, de nem tudnak teljes mértékben megvédeni egy olyan nagyvárost, mint Kijev. Csak a város egy szegletét tudnák biztosítani.

A Patriot erősebb radarral rendelkezik, ami jobban megkülönbözteti a célpontokat, mint az ukránok által használt szovjet S-300-as rendszer, de vannak korlátai - mondta az AP-nek Karako és Cancian is.

A Patriotot gyártó Raytheon szerint 2015 óta 150 ballisztikus rakétát semmisített meg a rendszer. A sikerességi arányát azonban többször megkérdőjelezték. Legutóbb 2018-ban, amikor felvételek kerültek elő a Szaúd-Arábiában használt rendszerek meghibásodásáról.

A Patriot szállítása szimbolikus jelentőségű is a képességein túl, egy erős kiállás Ukrajna mellett, mondta Cancian.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.