Ott tartunk, ahol a felmenőink: egyre nehezebb előrelépni Magyarországon

társadalom
2022 december 20., 12:36
comments 11

Bezáródás, már-már rendies elkülönülés látszik a magyar társadalomban, írja Erát Dávid, Huszár Ákos és Füzér Katalin a TÁRKI Társadalmi Riportjában.

A mobilitásról szóló tanulmányukban azt vizsgálják, mennyire örököljük szüleink társadalmi helyzetét, és mennyire választunk hozzánk hasonló párokat. A rövid válasz mindkét kérdésre: nagyon, aminek eredményeként generációról generációra egyre nehezebb előrelépni.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

A kutatáshoz három európai uniós felmérés adatait használták 2005-ből, 2011-ből és 2019-ből. Ezekben három születési csoportot vizsgáltak: az 1941-58, 1959-76, valamint a 1977-94 közt születetteket, így azt is meg tudják mondani, hogyan változott a mobilitás lehetősége az évtizedek során. Ez alapján a legfontosabb megállapítások:

  • A legidősebb korosztályban a férfiak 56 százaléka a szüleinél magasabb iskolai végzettséget ért el. A legfiatalabbaknál ez csak 32 százalék.
  • A legfiatalabbaknál a férfiak és a nők több mint fele nem tudott előrelépni a szülei végzettségéhez képest.
  • Mindhárom korosztályra igaz, hogy az emberek kétharmada hasonlóan képzett párt választott magának.
  • Ha mégsem, az a fiatalabbaknál általában azt jelenti, hogy a nő végzettsége magasabb. Az idősebbeknél ez fordítva volt.

Az eredményeket persze befolyásolhatja, hogy az idők során amúgy is változik a társadalom végzettségi összetétele. Ezért az elemzés további részéből kiszűrték az ilyen általános hatásokat, és megvizsgálták, hogy önmagában milyen erős az összefüggés a szülő és a gyerek, illetve a párok végzettsége között.

Kiderült, hogy a fiatalabb korosztályoknál erősödik ez az összefüggés, ami „egy hosszú távú, strukturális változásoktól független bezáródási folyamatra” utal, „egyre kevésbé véletlenszerű és rugalmas folyamatok uralkodnak Magyarországon”. A legfiatalabb korosztályban már a párkapcsolatban élő emberek harmadára igaz, hogy örökölte a szülei végzettségét, és ugyanabból a csoportból választott párt is.

A szerzők arra számítanak, hogy a társadalmi csoportok egyre inkább elkülönülnek majd egymástól, az erőforrások a hierarchia tetején összpontosulnak, növelve az egyenlőtlenségeket. A kevésbé fejlett térségekben mindez még súlyosabban fog jelentkezni.

A Társadalmi Riport 2022-es kötetéről szóló cikkeink itt olvashatók.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.