Farkasmészárlás kezdődött Svédországban

ÁLLAT
2023 január 02., 13:49
comments 3

Svédországban elkezdődött a modern idők legnagyobb farkasvadászata, ami természetvédő szervezetek szerint drasztikusan károsíthatja a lakosságot.

A vadászok 75 farkast ölhetnek le a 460 fős populációból, mivel a kormány bizonyos körzetekben igyekszik csökkenteni a ragadozók populációját.

„A vadászat feltétlenül szükséges a farkasok létszámának növekedésének lassításához. A farkasfalka most a legnagyobb a modern időkben” – mondta Gunnar Glöersen, a Svéd Vadászszövetség tagja a helyi sajtónak a vadászat kezdetekor.

A természetvédelmi szervezetek szerint a svéd farkaspopuláció viszonylag alacsony, Olaszországban például több mint 3000 van. Fellebbeztek a döntés ellen, ami szerintük sérti az EU berni egyezményét, de hiába.

photo_camera Illusztráció: Jethro Taylor/Flickr CC BY-NC 2.0

Marie Stegard, a Jaktkritikerna vadászatellenes csoport vezetője azt mondta: „A farkasok mint a tápláléklánc csúcsragadozói a biológiai sokféleség előfeltételei. A populáció egynegyedének levadászása, megölése negatív következményekkel jár az állatokra és a természetre nézve. Ez katasztrofális az egész ökoszisztéma számára. A farkasok léte gazdagabb állat- és növényvilághoz járul hozzá. Az emberi túlélés az egészséges ökoszisztémáktól függ.”

Az illetékes miniszter, Anna-Caren Sätherberg nemrég azt mondta a sévd köztévének: „Látjuk, hogy a farkasállomány évről évre növekszik, és ezzel az irtással szeretnénk elérni a parlament által kitűzött célt. Látható, hogy a konfliktusok szintje nőtt, és az elfogadottság szintje csökkent.” Sätherberg szerint a kormány felkérte az állami környezetvédelmi hivatalt, hogy vizsgálja meg újra az ajánlott népességszámokat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.