Újra nyomoz a Vatikán egy 1983-ban eltűnt lány ügyében

külföld
január 9., 19:09
comments 2

A Vatikán újraindította a nyomozást az 1983-ban eltűnt 15 éves lány, Emanuela Orlandi ügyében. A nyomozás célja, hogy minden korábban keletkezett adatot újravizsgáljanak, valamint új nyomokat is keressenek. A vizsgálat folytatása része a Vatikán igazságkereső és átláthatósági törekvéseinek, melyeket Ferenc pápa indított el.

Emanuela Orlandi Rómában tűnt el, közel 40 éve. Édesapja a pápa személyi titkárságának világi munkatársa volt, így a lány vatikáni állampolgár volt. Eltűnése a mai napig megoldatlan rejtély, azonban több elmélet is született, melyek szerint a Vatikánnak is köze lehetett a történtekhez.

photo_camera Emanuela Orlandi fotója egy 2012-es vatikáni tüntetésen Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP

Az egyik elmélet szerint a lányt azért rabolhatták el, hogy a Vatikán bankjának akkori elnökét zsarolhassák meg vele. Egy másik feltételezés szerint pedig II. János Pál pápa török merénylőjének, Ali Agcának a kiszabadítására lehetett volna eszköz a lány.

Az ügyet Olaszország leghíresebb megoldatlan rejtélyeként emlegetik. 2019-ben még két hercegnő sírját is felnyitották a holttest után kutatva, de nem jártak sikerrel a hatóságok. Az egykori nyomozásról a Netflix is készített egy sorozatot, melyben szemtanúkat szólaltattak meg. Orlandi egykori barátnője például azt mondta a sorozatban, hogy a lány egy héttel az eltűnése előtt arról beszélt neki, hogy egy pápához közel álló személy szexuálisan zaklatta őt.


Az eltűnt lány testvére, Pietro Orlandi szerint pedig a Vatikán pontosan tudja, mi történt Emanuelával, és hogy hol temették el. A férfi hozzátette, hogy sosem fog felhagyni a kereséssel, és bízik benne, hogy 92 éves édesanyjuk még életében virágot helyezhet el a lánya sírjára.

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt