Megfosztották harvardos ösztöndíjától a világ egyik legismertebb jogvédőjét, mert túl sokat kritizálta Izraelt

külföld
2023 január 11., 07:31
comments 23

Kenneth Roth közel harminc évig volt a világ egyik legnagyobb jogvédő szervezete, a Human Rights Watch vezetője.

Leköszönése után egyéves ösztöndíjat ajánlottak neki a Harvard Egyetem emberi jogokkal foglalkozó központjában, amit végül mégsem kapott meg a dékán közbelépése miatt. Roth csak közvetve, a Kennedy School egyik professzorától értesült az indokról: jogvédőként túl sokat kritizálta Izraelt.

A Guardianben megjelent véleménycikkében Roth azt írja, eleinte puszta formaságnak gondolta a dékáni jóváhagyást. Mivel régóta kapcsolatban állt az egyetemmel, logikusnak tűnt számára, hogy ott töltsön egy évet, amíg a könyvén dolgozik. Kellemes, félórás beszélgetést folytattak, ám a végén a dékán rákérdezett, vannak-e ellenségei.

„Furcsa kérdés volt” - írja Roth, aki természetesen nem kedvence az elnyomó rezsimeknek. A kínai és az orosz kormány például szankciókat is kivetett rá, amit kitüntetésként kezel, de megemlítette, hogy a ruandai és a szaúdi kormány is eléggé utálja. „Sejtettem, mire akar kilyukadni, ezért megjegyeztem, hogy kétségkívül az izraeli kormány is utál.”

photo_camera Kenneth Roth Fotó: ANGELA WEISS/AFP

Elmendorf mostanáig nem szólalt meg az ügyben, ezért cikkében Roth is csak találgat, mi állhat a háttérben. Mivel a dékán sosem beszélt nyilvánosan Izraelről emberi jogi vonatkozásban, aligha személyes véleménykülönbségről van szó, írja.

Roth az ügyet robbantó Nation-cikkhez hasonlóan felveti, hogy a Kennedy School sok donortól kap anyagi támogatást, akik hangos támogatói Izraelnek. Hangsúlyozza, hogy nem tudni, konzultált-e a dékán ezekkel a donorokkal, de nem lát más életszerű magyarázatot.

Roth veszélyesnek tartja, ha egy oktatási intézmény támogatói ilyen módon korlátozhatják a tudomány szabadságát. Szerinte a Harvardnak világossá kellene tennie, hogy nem fogad el pénzt olyanoktól, akik befolyásolni próbálnák a kutatók munkáját.

Cikkében kitér arra, hogy a Human Rights Watch száz ország emberi jogi problémáival foglalkozik rendszeresen, Izrael csak az egyike ezeknek. Emellett a palesztin hatóságok, a Hamász és a Hezbollah által elkövetett jogsértéseket is rögzítik.

Szerinte bírálói hamisan keretezik antiszemitizmusként az Izraellel szemben megfogalmazott kritikákat, és azt szeretnék, ha egyáltalán nem is beszélnének ezekről a kérdésekről. Ő viszont egyáltalán nem érti, hogyan merülhet fel problémaként Izrael kritizálása egy nemzetközi politikával, kiemelten emberi jogokkal foglalkozó intézményben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.