Vissza szeretnék kapni az új-zélandi maorik a műkincsüket

külföld
2023 január 12., 09:39

Egy új-zélandi maori törzs az őslakos közösséghez tartozó műkincsek visszaadására szólította fel a Sotheby’s-t, a világ egyik legnagyobb multinacionális műtárgykereskedő cégét. Az angol alapítású, amerikai Sotheby’s-nél jelenleg számos 18-19. századi maori műkincs eladása van folyamatban, amelyek az őslakos törzsek szerint fontos kulturális kincsek, (úgynevezett „taongák”), ezért vissza kéne azokat adni.

Az új-zélandi törzseknek csak pár jelentős műkincse maradt, miután korai „kincsvadászok” több hullámban kifosztották azokat, valamint a városiasodás és az őslakosok kitelepítése is hozzájárult a műkincsek elvesztéséhez, mondta Ngārimu Blair, a Ngāti Whātua törzs alelnöke. Amikor valami ehhez hasonló felszínre kerül, akkor egyszerre izgatottak, illetve bánatosak amiatt, hogy mennyi mindent veszítettek, mondta a mostani aukcióval kapcsolatban Blair.

A Sotheby’s egy héten belül végződő aukciójának része többek között egy faragott, zöld ékkövekkel díszített bunkó (ún. „mere”), amelyet eredetileg az Ngāti Whātua törzsfőnök adott egy angol katonatisztnek 1886-ban, azzal a feltétellel, hogy az a tiszt családjánál fog maradni. Vissza kéne adni a bunkósbotot így, hogy kikerült az eredeti család kezéből, mondta Blair. A törzs reménykedik abban, hogy egy jövőbeli vásárló majd megfontolja, hogy visszaadja, tette hozzá.

A Sotheby’s számos nagy értékű maori műkincset adott már el ezidáig. 2019-ben például egy tekotekót - embert formáló kis méretű szobor - 740 ezer dollárért (kb. 274,5 millió forint) adtak el egy aukción.

Új-Zéland az 1980 előtt készült maori műkincsekkel való kereskedést egy ideje törvényileg szabályozza, azokat nem lehet exportálni vagy eladni különleges engedélyek nélkül - ám ezek a törvények nem érvényesek Új-Zélandon kívül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.