Nagyot emelkedhetnek a társasházi közös költséget tavasszal

gazdaság
január 19., 16:14
comments 8

Tavasszal lakónként legalább 3000 forinttal nőhetnek a társasházak közös költségei - ezt mondta az Inforádió műsorában Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke. Különösen azokban a társasházakban lehet nagy az emelkedés, ahol lift is van.

Az emelkedésről részben a katás adózás eltörlése lehet majd felelős, mert a liftkarbantartók, takarítók és hasonló szolgáltatásokat végzők között sokan voltak katások. A kedvezményes adózás eltörlése miatt egyrészt az ilyen szolgáltatók adóterhe nőtt, vagyis drágábban is dolgoznak, és kevesebben is vannak, mert sokan inkább alkalmazottnak mentek valamilyen céghez. A karbantartási, felújítási munkák a közös költség nagyjából 40 százalékát teszik ki, így ezeknek a drágulása érződik majd a számlákon is.

A lifttel rendelkező társasházakat emellett az energiaárak emelkedése is rosszul érinti, mert a liftek üzemeltetéséhez ugyanis van 144 kilowattórás kedvezményes tarifa, ez általában nem elég, az ezt meghaladó áramdíj viszont a duplájára emelkedett. A központi fűtésen is érződik az energiaárak emelkedése, ráadásul az ilyen házak kazánja általában régi és pazarló. Mindezek miatt Kaplonyi úgy látja, hogy legalább 30-40 százalékkal emelkednek majd a közös költségek, de olyan ház is lesz, ahol kétszer annyit kell majd fizetni. A társasházi beszámoló közgyűlések február és május között szoktak lenni, ezeken döntenek majd az emelésekről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt