A Fidesz EP-képviselői nem szavazták meg, hogy különleges bíróság vizsgálja ki az oroszok háborús bűneit

eu
január 20., 11:49
comments 28

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése csütörtökön tárgyalta és nagy többséggel el is fogadta azt a dokumentumot, amely az Ukrajna elleni agresszió bűntettével foglalkozó törvényszék esetleges létrehozásáról szólt. A Fidesz EP-képviselői, bár jelen voltak az ülésteremben, nem szavaztak, írta meg Ujhelyi István képviselő és az Euronews is.

photo_camera Képviselők az EP-ben. Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

Az állásfoglalást 472 igen szavazattal, 19 nem ellenében és 33 tartózkodás mellett fogadták el, a fideszeseken kívül tartózkodtak még bolgár szocialista képviselők és radikális jobboldali képviselők is.

A nyilatkozatban azt követeli az EP, hogy az orosz politikai és katonai vezetést vonják felelősségre az Ukrajnában elkövetett háborús bűntettekért. A parlament szerint az orosz erők által Bucsában, Irpinben és számos más ukrán városban elkövetett atrocitások a háború brutalitásáról tanúskodnak, és azt mutatják, mennyire fontos lenne az összehangolt nemzetközi fellépés annak érdekében, hogy a nemzetközi jog alapján a felelősöket bíróság elé állítsák. A képviselők ezért sürgetik az EU-t, hogy Ukrajnával és a nemzetközi közösséggel szoros együttműködésben hozzon létre egy különleges nemzetközi törvényszéket, amely felelősségre vonná Oroszország politikai és katonai vezetését és szövetségeseit.

A képviselők úgy vélik, hogy a bíróság létrehozása kitöltené a nemzetközi büntető igazságszolgáltatásban keletkezett űrt, és kiegészítené a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság nyomozati erőfeszítéseit, mivel az jelenleg nem képes kivizsgálni az ukrajnai háború orosz háborús bűneit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt