A Fidesz EP-képviselői nem szavazták meg, hogy különleges bíróság vizsgálja ki az oroszok háborús bűneit

eu
2023 január 20., 11:49
comments 27

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése csütörtökön tárgyalta és nagy többséggel el is fogadta azt a dokumentumot, amely az Ukrajna elleni agresszió bűntettével foglalkozó törvényszék esetleges létrehozásáról szólt. A Fidesz EP-képviselői, bár jelen voltak az ülésteremben, nem szavaztak, írta meg Ujhelyi István képviselő és az Euronews is.

Képviselők az EP-ben.
photo_camera Képviselők az EP-ben. Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

Az állásfoglalást 472 igen szavazattal, 19 nem ellenében és 33 tartózkodás mellett fogadták el, a fideszeseken kívül tartózkodtak még bolgár szocialista képviselők és radikális jobboldali képviselők is.

A nyilatkozatban azt követeli az EP, hogy az orosz politikai és katonai vezetést vonják felelősségre az Ukrajnában elkövetett háborús bűntettekért. A parlament szerint az orosz erők által Bucsában, Irpinben és számos más ukrán városban elkövetett atrocitások a háború brutalitásáról tanúskodnak, és azt mutatják, mennyire fontos lenne az összehangolt nemzetközi fellépés annak érdekében, hogy a nemzetközi jog alapján a felelősöket bíróság elé állítsák. A képviselők ezért sürgetik az EU-t, hogy Ukrajnával és a nemzetközi közösséggel szoros együttműködésben hozzon létre egy különleges nemzetközi törvényszéket, amely felelősségre vonná Oroszország politikai és katonai vezetését és szövetségeseit.

A képviselők úgy vélik, hogy a bíróság létrehozása kitöltené a nemzetközi büntető igazságszolgáltatásban keletkezett űrt, és kiegészítené a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság nyomozati erőfeszítéseit, mivel az jelenleg nem képes kivizsgálni az ukrajnai háború orosz háborús bűneit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.