Milliárdos kárpótlást fizet az őslakos közösségeknek Kanada kormánya

külföld
2023 január 22., 17:21

A kanadai kormány és az őslakosok közötti kapcsolatokért felelős minisztérium szombaton jelentette be, hogy az ottawai vezetés 2,8 milliárd kanadai dollár (760 milliárd forint) kárpótlás fizetésére vállalt kötelezettséget, hogy

jóvá tegye ezzel azt "a kollektív kárt, a nyelv, a kultúra és a hagyományok elvesztését", amelyet az okozott, hogy az őslakosok az állam jóváhagyásával a katolikus egyház vezette bentlakásos iskolákba kényszerítették évtizedeken át. Kanadában az elmúlt években több ilyen bentlakásos iskola területén több száz jelöletlen sírt találtak, ahová az iskolában meghalt őslakos gyerekeket temették. Az egyik ilyen iskola területén 2021 nyarán 715 jelöletlen sírt találtak. Ez is jelzi, hogyan bántak a gyerekekkel az iskolákban, ahová azért küldték őket, hogy kineveljék belőlük a saját kultúrájukat, és így asszimilálják őket a fehér társadalomba.

Kanadában 1881 és 1996 között több mint 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjától, és helyeztek el bentlakásos iskolában. Hivatalos adatok szerint 4000 gyermek éhen halt, verték őket, és szexuális visszaélés áldozatai voltak egy olyan rendszerben, amelyet a Justin Trudeau miniszterelnök által létrehozott Megbékélési Bizottság "kulturális népirtásnak" nevezett. Más becslések szerint az áldozatok száma a 6000-et is meghaladta. A katolikus egyház részéről Ferenc Pápa 2022 nyarán bocsánatot kért a kanadai törzsektől.

photo_camera Az őslakos közösség képviselői Ferenc pápa kanadai látogatásán. Fotó: LINCOLN HO/Anadolu Agency via AFP

A kanadai kormány tájékoztatása szerint a kártérítés összegéből a 325 népcsoport oktatását, kultúráját és nyelvét kívánják feléleszteni Nyugat-Kanadában, valamint segíteni szeretnék a kárvallottak szellemi "gyógyulási folyamatát". "A túlélők igazságot és kárpótlást érdemelnek" - mondta Marc Miller tárcavezető. Az összeg felhasználásának pontos részleteit február 27-én a kanadai szövetségi bíróság fogja meghatározni.

"Kanadának túl sok idejébe tellett, hogy szembesüljön történelmével, az általa elkövetett népirtással, és elismerje a kollektív károkat, amelyeket a bentlakásos iskolahálózat okozott népeinknek" - így kommentálta a döntést Garry Feschuk, a sechelt népcsoport egykori vezetője. Hozzátette, hogy a mostani egyezség első lépésnek számít a helyes irányba. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.