Letartóztatták az állítólagos Wagner-zsoldost Norvégiában

külföld
2023 január 23., 15:15
comments 8

Andrej Medvegyevet letartóztatta a norvég rendőrség és a bevándorlási törvény alapján tartják fogva – közölte Jon Andreas Johansen rendőrségi szóvivő hétfőn a BBC-vel. Ügyvédje, Brynjulf Risnes a brit lapnak elmondta, hogy a 26 éves férfit egy Oslo környéki fogdába szállították. Medvegyev két hete lépett át Norvégiába távol északon, ahol a két ország határos egymással. A férfi feltehetően a Wagner-csoport első tagja, aki nyugatra disszidált.

Andrej Medvegyev
photo_camera Andrej Medvegyev

Korábban beszámoltunk – a saját bevallása szerint kalandos – szökéséről. Elmesélte, hogy miután sikeresen átjutott a kettős, szögesdróttal megfejelt határkerítésen, észrevette, hogy kutyás határőrök követik a nagy hóban. Már nem járt messze az ezen a szakaszán néhány száz méter széles határfolyótól, amikor a zseblámpás FSZB-sek durván 150 méteres távolságból futni kezdtek felé. A menekülő füle mellett két lövés süvített el. Ijedtében összetörte a telefonját és az erdősáv mély havába dobta, majd a túloldali házak fényeit becélozva rohanni kezdett. A határőrök elengedték a kutyát, de az útközben szerencséjére belegabalyodott a hófúvás alatt rejtőző egyik drótakadályba. A határőrök maguk nem mertek a menekülő után futni, az érintett szerint azért, mert ők is tudták, milyen vékony még a folyó jege. Annyira, hogy a férfi léptei alatt futás közben többször is beszakadt, de mázlijára sosem annyira, hogy a jég alá csússzon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.