Franciaország hazatelepített több mint 40 nőt és gyereket, akiket szíriai dzsihádista táborokban tartottak fogva

külföld
január 24., 17:39
comments 1

Franciaország hazavitt 15 nőt és 32 gyereket, akiket dzsihádista börtöntáborokban tartottak fogva Északkelet-Szíriában, nyilatkozta kedden a külügyminisztérium. A kiskorúakat átadták a gyermekgondozó szervezeteknek, a felnőtteket pedig a kompetens igazságügyi hatóságnak.

Az utóbbi évtizedben több ezer szélsőséges európai állampolgár utazott Szíriába, hogy az Iszlám Állam (IS) harcosa legyen, sokszor a családjaikat is magukkal vitték. Az IS önjelölt, Irak és Szíria egyes területein kikiáltott „kalifátusának” 2019-es összeomlása óta az érintett európai országok számára kényes kérdés a harcosok családtagjainak hazavitele.

A hazatelepített nők és gyerekek az iraki és török határtól nagyjából 15 kilométerre fekvő, kurd adminisztráció által működtetett Roj táborban tartózkodtak.

Ez volt a harmadik legnagyobb ilyen akció Franciaország történetben. (via France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt