Annyira megdrágult a hagyma a Fülöp-szigeteken, hogy már nagyüzemben csempészik

külföld
2023 január 26., 06:14

Tavaly a Fülöp-szigeteki hatóságok 500-600 millió peso (3,2 - 3,9 milliárd forint) értékben foglaltak le hagymát, és ez tette ki a csempészett termények 30 százalékát - írja a helyi sajtó. Annyira megdrágult ugyanis, hogy szinte luxuscikké vált.

Lila, vörös, fehér
photo_camera Lila, vörös, fehér Fotó: JOE RAEDLE/Getty Images via AFP

Decemberben több nagy fogása is volt a vámhatóságnak: egy alkalommal 17 millió pesónyi vöröshagymát találtak ruhák és háztartási cikkek közé rejtve, konténerekben. Egy másik razzián 20 millió pesót érő, mintegy 50 tonnányi hagymát foglaltak le, amit pékáru közé rejtve akartak becsempészni az országba.

Ezen a héten ifjabb Ferdinand Marcos elnök vészhelyzetnek nevezte az élelmiszer-inflációt. December végén a hagyma kilónkénti ára elérte a 720 pesót (kb. 4680 Ft) Manilában, ami több mint a napi minimálbér összege. Azóta némileg mérséklődtek az árak, de még mindig drágább egy kiló hagyma, mint egy egész csirke. Marcos nemrég 21 000 tonna hagyma importját engedélyezte, annak ellenére, hogy korábban kikelt az élelmiszer-behozatal ellen. Helyi gazdaszervezetek szerint azonban az importhagyma pont akkor érkezik, amikor a helyi termesztők is betakarítják a terményt, ami így további problémákat fog okozni az árazásban.

A Fülöp-szigeteki hagymaválságnak számos oka van, többek közt a hűvös tárolóhelyek hiánya, a pandémia utáni megnövekedett kereslet, az egyenlőtlen eloszlás és a természeti katasztrófák hatása, ami miatt visszaesett a helyi termesztés mértéke. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.