Testre ragasztott telefonok és fejhallgatók: vizsgacsalás miatt köröz az Interpol egy szingapúri nőt

külföld
2023 január 27., 16:52

Felvételi vizsgákon elkövetett csalássorozat miatt köröz az Interpol egy 57 éves nőt Szingapúrban. Poh Yuan Nienak tavaly szeptemberben kellett volna megkezdenie négyéves büntetését, de nem adta fel magát. A helyi oktatási központ korábbi igazgatója három bűntársával hajtotta végre a bűncselekményeket, akik rajta kívül már mind börtönbe kerültek.

A 2016 októberében kezdődött csalássorozat ideje alatt Poh oktatási központja hat diáktól kért külön tandíjat azért cserébe, hogy átmenjenek a vizsgákon, és bejussanak a helyi szakközépiskolákba. Diákonként 9000 szingapúri dollárt, azaz közel két és fél millió forintot kapott, de a pénzt teljes egészében vissza kellett volna térítenie, ha a diákok nem mennek át a vizsgákon. A tanulók különböző helyszíneken, bőrszínű fülhallgatót viselve írták meg a dolgozatokat, miközben Poh bűntársai mobiltelefonokat és Bluetooth-eszközöket ragasztottak a testükre, amiket gondosan elrejtettek a ruhájuk alá. Ezután FaceTime segítségével élőben közvetítették a vizsgát Poh-nak és unokahúgának, akik az eredményeket a fejhallgatókon keresztül továbbították a diákoknak. „Ha tisztán hallottam őket, akkor csendben kellett maradnom, ha nem, akkor köhögnöm kellett” - mondta az egyik diák. A csalás akkor lepleződött le, amikor az egyik vizsga felügyelője szokatlan hangokat hallott az egyik tanulótól, aki a kihallgatásakor bevallotta a bűntettet.

Poh avagy „Pony” ellen még tavaly novemberben adtak ki elfogatóparancsot, decemberben pedig már az Interpol is körözni kezdte. A nemzetközi rendőrségi szervezet még vörös jelzést is kiadott rá, ami a bűnüldöző szervekhez intézett kérés világszerte, hogy keressenek fel és tartóztassanak le egy személyt kiadatás vagy hasonló jogi eljárás céljából. Kenneth Yap kerületi bíró azt mondta az ügy kapcsán, hogy a nemzeti vizsgák szentségét mindenáron meg kell védeni. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.