Hiába a bírósági döntések, több mint egy éve nem hosszabbítják meg a 34 éve Magyarországon élő afgán férfi letelepedési engedélyét

jog
2023 január 28., 18:30
comments 10

Az RTL Híradója számolt be róla, hogy hiába él több mint 30 éve Magyarországon Maafi Najibullah, az afgán származású férfi évek óta nem tudja meghosszabbítani letelepedési engedélyét. Mint a híradónak elmondta, először közbiztonsági, majd nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették, és hiába mondta ki azóta a Kúria, hogy nem jelent veszélyt, több mint egy éve nem kap választ a kérelmére.

A férfi a nyolcvanas években érkezett Magyarországra, Budapesten szerzett közgazdász diplomát, magyar nőt vett feleségül, és négy gyerekük született. Itthon varrodája és matracüzemei voltak, több tucat magyar embernek adott munkát, de 2019-ben nem hosszabbították meg a letelepedési engedélyét, ezért szüneteltetnie kellett a cégét, az embereket pedig el kellett küldenie.

Mint kiderült, azért nem hosszabbították meg az engedélyét, mert az indoklás szerint sértette Magyarország közbiztonságát. A bevándorlási hivatal a közlekedési szabálysértéseire hivatkozott, melyek létezését Najibullah is elismerte, de szerinte egyik sem volt olyan súlyú ügy, amiért jogos lett volna az ítélet, ezért beperelte a hivatalt.

A bíróság megállapította, hogy nem szakszerűen vizsgálták meg a kérelmét, és nem veszélyeztette az ország közbiztonságát. Új eljárás indult, ugyanazzal a végeredménnyel, úgyhogy ismét bíróságra mentek. 2021 decemberében elmondása szerint végül a Kúria mondta ki, hogy ezek csekély szabálysértések egy olyan embertől, aki 34 éve itt él, és 4 gyereke van, családja van. Nincs összhangban ez a büntetés.

Ehhez képest 2022 januárjában arról tájékoztatták, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, de nem mondták meg neki, hogy miért, és azóta sem sikerült megtudnia. Hozzátette, hogy családja még csak a vallásukat sem gyakorolják, sőt, gyerekei inkább keresztények, mint muszlimok.

Ismét bírósághoz fordult, ismét nyert, de az engedélyét azóta sem hosszabbították meg, hiába kellett volna elvben három hónapon belül választ kapnia, több mint egy éve vár a döntésre.

Szekeres Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság jogi főmunkatársa elmondása szerint egyre több hasonló esettel találkoznak. Az elmúlt másfél-két évben pedig jelentősen nőtt a hasonló esetek száma, „hirtelen nagyon sok ember lett nemzetbiztonsági veszély”. A Híradó kereste az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságot is, de nem kaptak választ a kérdéseikre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.