Erdogan először mondta ki, hogy akkor is támogathatják Finnország NATO-tagságát, ha Svédországot kivétózzák

külföld
január 30., 06:15
comments 19

Először mondott olyant nyilvánosan Recep Tayyip Erdogan török elnök, hogy országa annak ellenére támogathatja Finnország NATO-csatlakozását, hogy Svédországét esetleg nem szavazza meg - jelenti a brit Guardian.

Mindez egy tévében közvetített kampányeseményén történt, közel egy héttel azután, hogy Törökország - egy stockholmi tüntetésen történt Korán-égetést ürügyül használva - megszakította a NATO-bővítési tárgyalásokat a két skandináv országgal.

Az ellentét valós oka nem ez, hanem az, hogy Erdogan a NATO-tagság támogatásáért cserébe általa kurd terroristáknak nevezett ellenfelei kiadatását követeli a két országtól. Svédországban pedig több kurd menekült él, mint Finnországban.

A svédek és finnek NATO-ba való felvételét a szervezet tagállamai közül már csak Törökország és Magyarország nem szavazta meg, a magyar parlamentben februárban várható erről döntés.

Erdogan a következőképpen fogalmazott:

“Ha szükséges, másfajta választ fogunk adni Finnországnak. Svédország le lesz sokkolva, amikor a finneknek más választ adunk.”Hogy ne legyen kérdés, mi itt az igazi kérdés, azt is hozzátette, hogy

“Aki tényleg NATO-tag akar lenni, az visszaadja nekünk ezeket a terroristákat.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.