Scholz a gondolatát is elutasította annak, hogy Németország harci gépeket küldjön Ukrajnának

külföld
2023 január 30., 06:55
comments 21

A Tagesspiegel című német lap vasárnap megkérdezte Olaf Scholz kancellárt arról, hogy mit szól Zelenszkij ukrán elnök reakciójához a Németország és az Egyesült Államok által a minap bejelentett tankszállításokra. (Zelenszkij megköszönte, egyúttal további szállítmányokat sürgetett, köztük harci repülőket és nagy hatótávolságú rakétarendszereket.)

“A harci repülők kérdése fel sem merülhet. Azt javaslom, hogy ne ígérgessünk állandóan egymásra, ha fegyverrendszerekről van szó” - válaszolta erre Olaf Scholz.

“Alighogy megszületik egy döntés (a tanokokról), azonnal új vita indul Németországban. Ez komolytalan, és aláássa a polgárok bizalmát a kormány döntéseiben."A Tagesspiegelnek adott interjúban a német kancellár óvott a helyzet eszkalálódásától Moszkvával, leszögezve, hogy

“A NATO nem áll háborúban Oroszországgal és nem engedjük, hogy efelé eszkalálódjon a helyzet.”

Scholz szerint fontos beszélő viszonyban maradni Putyinnal, és ő is fog még vele beszélni telefonon a jövőben.

“De persze az is világos, hogy amíg Oroszország folytatja a háborút azzal, hogy könyörtelenül támad, addig a jelenlegi helyzet nem fog változni.”

- tette hozzá.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.